El passat divendres, la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual, impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), va lliurar la quarta edició dels Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual, que distingeixen aquells programes, produccions o iniciatives que reflecteixen millor la diversitat cultural del país.

En la categoria de programa de televisió, ha estat per a Babel en TVE, produït a Sant Cugat, del qual el jurat en destaca la forma de mostrar la convivència intercultural i la contribució a l’enriquiment de la societat. A més, distingeix l’aportació del seu precursor, el programa Els nous catalans. El jurat també ha fet una menció especial per a Mirades, de Lleida TV, del qual valora “molt favorablement” la mostra de situacions reals d’integració i de cohesió social de persones de diverses procedències que viuen a Lleida, la construcció de ponts entre cultures, així com el fet que es fomenti conèixer en primera persona els tòpics i els estereotips sobre la immigració, i s’atorguin eines per desmitificar-los.

En la categoria de programa de ràdio s’ha premiat Per tot el món, de Mataró Ràdio. Realitzat per l’Associació Cultural Musulmana Al-Ouahda i l’Asociación Forjadores de la Vida, és una de les primeres iniciatives a Catalunya de programa radiofònic presentat i dirigit per immigrants musulmans. El jurat valora la presentació dels elements en comú que hi ha entre les persones d’orígens diversos, i que es mostri que les persones comparteixen preocupacions independentment del seu origen.

En la modalitat de producció audiovisual, el guardó és per a Expressions de l’Àfrica negra a Barcelona, del Centre d’Estudis Africans, un documental on s’entrevista dotze artistes de l’Àfrica negra que viuen a Barcelona. El jurat valora la contribució al debat sobre la interculturalitat i a la reflexió profunda sobre els estereotips vinculats a la població procedent de l’Àfrica negra i l’aportació per a una nova visió sobre la “diàspora” negroafricana que resideix a Barcelona.

Finalment, el premi a la trajectòria de foment de la diversitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual és per a l’associació SOS Racisme Catalunya. El jurat valora la seva defensa dels drets humans i la inclusió en els seus projectes de la lluita contra el discurs racista a Catalunya. En especial, en destaca l’acció Mistos electorals, una iniciativa que recull i qüestiona les declaracions racistes i xenòfobes que alguns partits polítics o representants realitzen de cara a les eleccions.

Els premis es van lliurar durant la jornada Món local i immigració. Què és notícia?, que tenien per objectiu reflexionar sobre les rutines periodístiques que amplifiquen els aspectes negatius sobre la immigració i que, alhora, fan invisibles les informacions que contribueixen a evitar la fragmentació de la societat per raó de l’origen.

Durant la jornada, la presidenta de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i consellera del CAC, Carme Figueras, va mostrar la seva preocupació per la irrupció fa uns dos anys de la immigració com a arma electoral en l’agenda política. “Els mitjans de comunicació, majoritàriament i en graus diversos, han contribuït a amplificar la confrontació política, donant-li una dimensió que no es correspon amb la situació de normalitat que es viu en el dia a dia dels nostres barris, pobles i ciutats”, va assegurar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram