L’actual Llei de la CCMA, del 2007, assenyala que l’ens “ha d’establir les condicions necessàries per a reduir de manera progressiva la publicitat en les emissions que formen part de la seva estructura (…) amb la voluntat d’afavorir la lliure competència dins el mercat audiovisual català”.

En la seva reforma, el PP ha introduït una esmena amb el vistiplau de CiU, la qual afegeix que, en el cas de les emissores del grup Catalunya Ràdio, aquesta reducció publicitària “ha de tendir cap a la seva desaparició”, tot i que no s’estableix un calendari. En el cas de TV3, la normativa continua instant, com fins ara, a la disminució gradual d’anuncis, però no fins a la seva eliminació. Així ho han pactat PP i CiU aquest dimecres, durant la ponència del projecte de llei per modificar les lleis de la CCMA i el CAC.

Sis consellers

En una altra esmena a les reformes audiovisuals, aquesta també recolzada pel PSC, s’estableix que els consellers dels dos organismes es quedin finalment en sis, en lloc dels cinc previstos en l’avantprojecte del Govern (actualment la CCMA en té 12, i el CAC, 10).

També hi ha canvis en el sistema d’elecció: el president del consell de govern de la Corporació seria escollit pel Parlament i no pel president de la Generalitat (a més es contempla una vicepresidència per al primer partit de l’oposició), i els consellers tant de la CCMA com del CAC ho podrien ser per majoria simple si en primera votació no tinguessin el suport de dos terços de la cambra.

Una altra esmena que tirarà endavant permetrà als treballadors de la CCMA formar part del consell assessor de continguts i programació –rectificant el document original–, tot i que sense rebre dietes.

La votació del text definitiu es preveu per al 15 o 16 de febrer, coincidint amb el debat dels pressupostos de la Generalitat.

Primeres reaccions

La portaveu d’ICV-EUia, Dolors Camats, ha acusat CiU, PP i PSC d’haver pactat una modificació de les lleis audiovisuals que deixa “tocats de mort” els mitjans públics. Segons ella, Catalunya Ràdio no podrà fer el mateix si no té els ingressos publicitaris. A més, ha acusat CiU, PP i PSC de “repartir-se les cadires” amb una reforma que acaba amb la pluralitat que hi havia fins ara.

Camats també va denunciar que havia proposat que els consellers de la CCMA cobressin menys (com un secretari general, i no com un conseller del govern), però que la proposta va ser rebutjada.

Per a la secció sindical de CCOO a la Corporació, l’eliminació de la publicitat, combinada amb la reducció en la subvenció de la Generalitat a Catalunya Ràdio, deixarà l’emissora en una “precària situació de futur”.

Per al sindicat, la “submissió” del Govern al PP té la intenció “d’afavorir als grups privats de comunicació, com el Grup Godó-La Vanguardia”, i aplana “el camí a l’ expansió” de Telecinco i Antena 3. CCOO assegura que la conseqüència de tot plegat serà la “reducció” de l’espai cultural i lingüístic català en els mitjans de comunicació a Catalunya.

Per la seva part, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha assegurat el pacte entre CiU i PP representa un “retorn a la governamentalització” del CAC i de la CCMA, tal com havien denunciat anteriorment. Per a l’organització, la reforma és una “amenaça gravíssima” a la viabilitat de Catalunya Ràdio, i entra en contradicció amb la legislació audiovisual, que contempla el finançament mixt.

“S’ha confirmat que la composició del consell de govern es redueix a un repartiment per quotes polítiques, tot i que ara només dels grups majoritaris, i que no es creu per res en la necessària independència dels mitjans públics, que pertanyen a la societat i no als grups parlamentaris”, ha manifestat en un comunicat l’SPC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram