La Unió de Televisions Comercials Associades ha enviat una carta oberta al ministre d’Indústria, José Manuel Soria, on carrega durament contra la seva gestió en l’eliminació de nou canals de la TDT estatal i amenaça amb prendre mesures legals. La setmana passada, el Ministeri va ordenar a les operadores a tancar nou canals abans del 6 de maig a instàncies del Tribunal Suprem.

La patronal de les privades assegura que el requeriment d’Indústria és “el resultat d’una incomprensible i alarmant inacció” per part del Ministeri, així com “un intent de donar carpetada final a una situació que durant 18 mesos UTECA s’ha esforçat per solucionar de forma cordial i beneficiosa per a totes les parts”.

Així, les privades remarquen que, des de la sentència de novembre del 2012 del Tribunal Suprem, han presentat al Ministeri “opcions tècnica i legalment viables capaces d’esmenar els errors que en el seu dia va cometre l’Administració”, les quals no s’han tingut en compte.

A més, subratlla que és l’Administració qui va “incórrer en una sèrie d’errors i carències purament formals”, motivant l’anul·lació del repartiment de la TDT, mentre que les operadores van complir amb totes les obligacions imposades durant el procés de transició.

La UTECA també recorda en la missiva que la “simple” aprovació d’un Reial decret llei que “esmenés” els errors administratius permetria mantenir “sense cap cost” les actuals emissions, una opció que ja li havien presentat i que es fonamenta en “solucions ja preses” per Indústria per a altres sectors com l’energètic.

Inversions perdudes i llocs de treball en perill

Les TV privades asseguren que encara hi ha temps d’evitar les “desastroses conseqüències” de l’eliminació de nou canals, però, si no és així, recorden que ja han demanat l’empara del Tribunal Constitucional i que prendran totes les accions legals necessàries.

La UTECA explica que, a banda de la “preocupant reducció de la pluralitat informativa i d’oci”, el tancament de nou dels seus 24 canals implicarà un impacte econòmic per a tota la indústria audiovisual, afectant productores, creadors, artistes i proveïdors tecnològics, entre altres actors implicats en la cadena de valor. Segons la patronal, amb la mesura es posaran “en risc” un “important” nombre de llocs de treball.

La Unió de Televisions Comercials Associades també remarca que les operadores perdran els milions d’euros invertits per posar en marxa els canals que s’hagin d’eliminar. En l’àmbit econòmic, també assegura que “la inseguretat jurídica i la incertesa regulatòria que desprenen la decisió està provocant la paralització de futures inversions” en el sector audiovisual.