Unidad Editorial vol reduir en 20 milions d’eros la massa salarial en els propers tres anys. Per fer-ho, al febrer ja va avançar que preveia acomiadar 160 treballadors més després de la sortida de 285 persones entre maig i novembre en diferents empreses del grup.

A El Mundo, després d’acomiadar sis empleats al País Basc al gener, ara ha arribat el torn de la delegació catalana: la direcció té previst fer fora entre tres i sis treballadors, quan al maig ja en van sortir vuit.

La mesura no ha agradat gens a la plantilla, que des de fa una setmana protagonitza una vaga de signatures i ha convocat una aturada per als propers 7, 9 i 10 de maig [Actualització: desconvocada la vaga del dia 7 després d’aconseguir una reunió amb l’empresa]. L’assemblea de treballadors d’El Mundo a Catalunya denuncia que l’empresa actua amb “absoluta opacitat i mala fe”, i l’acusa de mancar-li un model de viabilitat per a la redacció de Barcelona.

Més càrrega de treball

La plantilla desmenteix que els acomiadaments serveixin per abaratir costos, perquè els treballadors d’El Mundo a Catalunya “cobren salaris molt baixos”, i apunten que hi ha “altres àmbits” on es podria retallar. A més, critiquen les condicions de treball que pateixen després del darrer ERO, amb més càrrega de feina i jornades laborals més extenses.

Els treballadors també denuncien la “falta d’ètica” del departament de recursos humans d’Unidad Editorial, així com la “mediocritat dels qui prenen les decisions empresarials sense tenir en compte criteris periodístics”.

En aquest sentit, defensen que la redacció de Barcelona “aporta abundant i imprescindible informació i fotografies” a les edicions estatals d’El Mundo i elmundo.es, i destaquen que a Catalunya les vendes han pujat “de forma notòria” en els darrers mesos.

El grup vol renegociar els convenis

A la redacció de Catalunya no és l’únic lloc on aplica la tisora El Mundo per reduir la despesa. A Valladolid ha venut l’edició local a l’empresari José Luis Ulibarri (imputat en el cas Gürtel), mentre que la de Castella i Lleó va tancar fa unes setmanes.

A banda, Unidad Editorial vol negociar els diferents convenis col·lectius per unificar-los i reduirピアノ買取り els salaris actuals (podrien aplicar-se retallades d’entre el 10 i el 15% i eliminar complements i pagues), segons va anunciar la direcció als sindicats. A més, el grup reduirà la seva estructura passant de nou empreses a tres: premsa, ràdio i televisió.