Aquest diumenge, alguns lectors d’El País es van trobar que, quan compraven el seu exemplar al quiosc, treballadors del diari els entregaven una carta en mà on explicaven la situació que travessa al rotatiu i la seva oposició a l’expedient de regulació que ha posat en marxa l’empresa. Els treballadors van realitzar aquesta acció en els quioscos més cèntrics de les ciutats on El País té redacció: Madrid, Barcelona, València, Bilbao, Sevilla i Santiago de Compostela.

L’ERO plantejat per Prisa afecta especialment les diferents delegacions del diari: per exemple, dels 149 afectats de tot l’Estat (el 35% de la plantilla), 19 serien de la delegació de Barcelona, que es quedaria amb la meitat de treballadors. A la resta de delegacions la retallada encara es preveu més dràstica.

A banda de la seva preocupació per l’ERO i la rebaixa salarial, la plantilla exposa en la carta que El País no té un “model de diari futur”, per la qual cosa “difícilment es podrà mantenir la qualitat i els valors fundacionals del diari”.

En la missiva, els treballadors denuncien que la direcció de Prisa justifica els acomiadaments per la disminució d’ingressos, però no per pèrdues, ja que el diari hauria tingut 1,8 milions de beneficis durant els sis primers mesos del 2012. En aquest sentit, expliquen que els sindicats van proposar fins a tres vegades que no es posés en marxa l’ERO sense estudiar mesures alternatives amb el comitè d’empresa, proposta rebutjada els tres cops.

La plantilla també critica que el president de Prisa vulgui “fer creure” a l’opinió pública que el problema són els sous dels treballadors, quan el propi Juan Luis Cebrián va cobrar 13 milions d’euros el 2011,  i quan el cost mitjà dels 54 membres de la direcció d’El País que estan fora del conveni col·lectiu és de 209.000 euros.