La cobertura de la ‘V’ per part de TVE i RNE han estat criticades per diferents organitzacions. La plataforma Hazlo Público de defensa de la radiotelevisió pública afirma que la direcció de RTVE “s’ha preocupat molt per minimitzar o ocultar els actes de la Diada” i denuncia un “desplegament d’antiperiodisme”.

Per una banda, rebutja que la informació donada per TVE s’elaborés des de Madrid i no des de Catalunya, com segons la plataforma seria “el lògic”. A més, critica la cobertura en directe que va fer el Canal 24 Horas, que titlla de “tendenciosa i ocultista”. Més concretament, denuncia que es va evitar els plans generals de la ‘V’ i que es va equiparar aquesta amb la manifestació convocada a Tarragona per Societat Civil Catalana, amb molta menys participació.

Per la seva part, el Consell d’Informatius de RNE assegura que la direcció va suspendre un dia abans la cobertura per part de Ràdio 4 de l’acte institucional de la Diada, celebrat el 10 de setembre al vespre a la Llotja de Mar. La transmissió, que sí s’havia realitzat els anys precedents, es va suprimir quan ja s’havia dissenyat la seva planificació i contractat les línies de RDSI per a la cobertura.

El Consell d’Informatius remarca que Ràdio 4 és una emissora de servei públic i que entre les seves funcions “hauria de seguir estant el de difondre actes institucionals tan significatius com el de la Diada, deixant apart altres plantejaments polítics”.

La parcialitat d’‘Informe semanal’

Abans de la Diada, la secció sindical de CCOO a RTVE ja va carregar contra la direcció dels serveis informatius pel reportatge La diversidad catalana de l’Informe semanal del 6 de setembre. El sindicat criticava que en el treball l’únic grup social que sortia representat fos Societat Civil Catalana, i que les declaracions de persones contràries al dret a decidir van ser molt superior als de les favorables.

CCOO es preguntava on quedava la diversitat catalana que titulava el reportatge, i lamentava que la redacció de TVE a Sant Cugat no hagués participat en la seva elaboració.

“Com a televisió pública, tenim l’obligació d’aportar informació imparcial i neutral davant qualsevol temàtica, sigui la que sigui, i de manera especial se s’emmarca en un debat polític, per propiciar el debat entre la societat, i per tant no podem donar un punt de vista partidista o que no s’ajusti a la realitat quotidiana”, va subratllar el sindicat.

El Sindicat de Periodistes s’afegeix a les crítiques

“Tot plegat ens recorda que mentre la radiotelevisió pública no tingui garantida la independència respecte del Govern de torn, la ciutadania està exposada a ser manipulada des de qualsevol d’elles, i això és més greu ara en ple conflicte polític”, assenyala el Sindicat de Periodistes de Catalunya respecte a la cobertura de TVE i RNE de la Diada.

 “En aquest marc, no cal oblidar el setge que des del PP s’està fent a tots els mitjans públics, una part del qual consisteix en degradar els continguts de les que depenen d’administracions sota el seu control, per tal de provocar la pèrdua del suport de la ciutadania a una eina d’altra banda imprescindible per a una democràcia de qualitat”, afegeix l’SPC, que insta a reformar les lleis de corporacions públiques per assegurar “la desgovernamentalització i la despartidització” dels seus òrgans gestors per tal que els seus mitjans “puguin reflectir la realitat i no manipular-la de manera que s’agreugin artificialment els conflictes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram