Els fotògrafs freelance Raúl Capín, col·laborador de Diario Independiente Digital i Mundo Obrero, i Adolfo Luján, ambdós habituals en cobrir les accions dels moviments socials, van ser detinguts aquest dimecres per la Policia Nacional als respectius domicilis a Madrid.

A Capín se l’acusa d’agredir un agent durant la manifestació del 23 de febrer de diferents Marees Ciutadanes, i de desordres públics el 25 d’abril en l’acció Envolta el Congrés, en els dos casos mentre estava cobrint les protestes. Per la seva part, a Luján, col·laborador d’Spanish Revolution, també se l’acusa d’haver difós suposades calúmnies a les xarxes socials, com ara que agents de paisà escalfaven les manifestacions i iniciaven els incidents. Entre el col·lectiu de fotoperiodistes ha causat sorpresa que se’ls hagi detingut als respectius domicilis en lloc d’enviar-los una citació.

Capín, que en nombroses ocasions ha estat identificat pels cossos policials i ha vist dificultada la seva tasca, darrerament havia estat acusat per ABC de “fals fotògraf que s’infiltra en les manifestacions per enfrontar-se a la policia”. La Razón i El Mundo també l’havien senyalat com a “manifestant radical” arran de l’escarni de la PAH a la llar del president del Congrés, Jesús Posada.

Denuncien l’obstaculització de la tasca dels informadors

Des del col·lectiu Diagonal es denuncia que aquestes detencions se sumen a “l’incessant degoteig d’actes repressius” tant contra els moviments socials com contra els professionals autònoms que informen del que passa al carrer.

“Els periodistes, fotògrafs i comunicadors que no treballen a les ordres de cap gran grup mediàtic resulten especialment incòmodes a un sistema que no és capaç de posar-los traves o censurar les seves informacions”, asseguren en un comunicat.

Per la seva part, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) el Sindicat de Periodistes de Madrid (SPM) han exigit la llibertat dels dos detinguts i han instat la justícia a aclarir els fets amb la “màxima urgència”.

A més, recorden que els agents policials “estan obligats” a vetllar pel manteniment de l’ordre públic, però sense obstaculitzar el treball dels informadors, cosa que, asseguren, cada vegada ocorre “amb més freqüència” en les manifestacions de Madrid i Barcelona, i sí facilitant la seva tasca.

Llibertat amb càrrecs

[Actualització] Aquest dijous a la tarda, Capín i Luján han estat posats en llibertat amb càrrecs pel Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid. Ara la investigació seguirà el seu curs en espera d’una possible imputació.