La Policia espanyola va demanar al jutge Miguel Florit que sol·licités a les companyies telefòniques els registres de les trucades durant un any dels telèfons de la seu de l’Agència Efe a Palma i d’una redactora per investigar la filtració d’un informe sobre de la instrucció del ‘cas Cursach’, que investiga el principal empresari d’oci nocturn de Mallorca i que esquitxa policies i polítics.

Els investigadors també van demanar a Florit que emetés una ordre per exigir Efe que els lliurés l’informe policial sobre l’activitat econòmica del grup de societats de l’empresari Bartomeu Cursach. Aquesta ordre va ser emesa i executada el passat 17 d’octubre per dos agents que es van presentar a la seu de Palma, segons explica l’agència.

Miguel Florit és qui al desembre va ordenar la confiscació dels telèfons mòbils i material informàtic de Blanca Pou, d’Europa Press, i Kiko Mestre, de Diario de Mallorca, en una interlocutòria que al final ell mateix va revocar. Els dos periodistes es van querellar contra el magistrat.

L’ofici policial, datat el 17 d’octubre, exposava que els agents que investiguen “una sèrie de presumptes filtracions” del ‘cas Cursach’ es dirigeixen a Efe arran d’una notícia publicada el 5 de juliol sobre l’informe de la instrucció, que els havia cridat l’atenció perquè contenia detalls diferents a la que havia publicat el mateix dia Europa Press.

Els investigadors es van presentar el 16 d’octubre a la delegació d’Efe a les Illes Balears, on se’ls va confirmar que l’agència havia elaborat la seva informació a partir de l’informe policial i que col·laboraria amb els agents amb assessorament del gabinet jurídic i sempre que el document es requerís mitjançant ordre judicial.

Un dia després, segons relaten els policies en la seva sol·licitud al jutge Florit, la redactora que havia elaborat la notícia va ratificar el plantejament del responsable de la delegació i va complir l’ordre judicial.

Aquesta ordre va ser sol·licitada a l’instructor juntament amb la petició que ordenés a dues companyies telefòniques el lliurament dels llistats de “trucades i emeses i rebudes, així com dels posicionaments dels telèfons i les restes de dades associades al telèfon” de la redactora. També van demanar la relació de totes les comunicacions a través la centraleta de la delegació d’Efe.

El 18 de desembre, després de requisar mòbils i material informàtic dels periodistes d’Europa Press i Diario de Mallorca, el jutge va ordenar la detenció de dos policies que, com a membres de la Unitat de Blanqueig de la Prefectura Superior de Palma, havien participat en la investigació del ‘cas Cursach’.