Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (foto: ACPC).

Un centenar de persones del món editorial, cultural i polític va assistir el passat dissabte a una jornada a Juneda coorganitzada per l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i les publicacions SomGarrigues, Fonoll, Terrall, El Cérvol i Lo Clarí. Aquest va ser el primer dels actes itinerants que l’ACPC organitzarà durant un any amb motiu del seu 40è aniversari.

La trobada va començar amb una reunió d’ordre intern al Complex Cultural en què van ser presents una vintena de representants dels mitjans de Premsa Comarcal a la zona, i on es va posar sobre la taula tots els temes que des de l’ACPC es fan per ajudar aquestes capçaleres així com totes les coses que les editores fan per enfortir l’associació.

Tot seguit, l’acció es va traslladar al Teatre Foment de Juneda, en un acte obert al públic conduït per la periodista Anna Berent. El primer a prendre la paraula va ser Francesc Florensa, editor de SomGarrigues i membre de la junta de l’ACPC, qui va agrair a la resta de publicacions implicades en l’organització de l’esdeveniment la seva feina, i va posar en relleu “la tasca que des de comarques es duu a terme per aixecar projectes editorials”.

Tot seguit, el president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, va presentar el llibre Premsa Comarcal: la memòria de la vida quotidiana de Catalunya, escrit per l’historiador Lluís Costa amb motiu del 40è aniversari. En la seva intervenció, Fàbregas va defensar el paper de la premsa comarcal com a “primer diari de Catalunya, tant pel que fa a audiències com a llocs de treball”. L’editor també va recordar el paper clau de les institucions públiques en la defensa del patrimoni que significa tenir una premsa descentralitzada a comarques.

L’acte va continuar amb la xerrada de Ferran Casas, subdirector de Nació Digital, en la qual va glossar la importància del periodisme de proximitat, i amb l’actuació de la cantautora lleidatana Meritxell Gené.

La jornada es va tancar amb un parlament de la regidora de Cultura de Juneda, Magdalena Peris, i amb l’entrega d’uns reconeixements a les cinc publicacions organitzadores de l’esdeveniment.

En l’acte també hi van ser presents el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; la vicepresidenta del Consell Comarcal de les Garrigues, Maria Rosa Solé, i el diputat provincial Carles Gibert.