L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal va celebrar el passat dissabte la seva 40a assemblea i la 14a convenció, en una trobada que va reunir uns 130 professionals del sector a l’Hotel Comptes de Barcelona entre editors, periodistes, publicistes i alts càrrecs de l’administració.

La jornada es va iniciar amb l’assembla, durant la qual es va ratificar que els mitjans comarcals han superat “amb nota” l’impacte de la pandèmia. “La premsa comarcal està més viva que mai: el passat 2021, tot i la conjuntura de pandèmia i de crisi, hem tingut deu noves més altes, i el dia d’avui som ja 158 mitjans associats; i el més important, el paper, el qual molts donàvem per mort, continua creixent”, va celebrar el president de l’ACPC, Francesc Fàbregas.

“Sense oblidar que donem feina a més de mil famílies arreu de Catalunya, que tenim 268.000 lectors diaris, i que el 53% de les nostres vendes són per subscripció, cosa que parla de la credibilitat que tenim davant els nostres lectors”, va subratllar l’editor del setmanari El Vallenc.

“L’ACPC és una història d’èxit, no només per la vostra gran difusió, que de manera agregada és major que la de la premsa generalista, sinó perquè sou un instrument de la defensa de la llengua catalana”, va destacar en el parlament de clausura el director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès.

Premis i reconeixements

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal enguany ha distingit la Diputació de Barcelona amb un reconeixement pel seu suport a l’entitat des dels inicis. “La institució que represento va apostar fa 40 anys per l’ACPC, llavors era imprescindible defensar la democràcia, i enteníem que posar en relleu la premsa local era una expressió de la llibertat que tots desitjàvem”, va assenyalar en la recepció del guardó la presidenta de la Diputació, Núria Marín.

Durant la jornada també es van lliurar els premis a les millors portades de 2021, que han estat per a La Veu de l’Anoia (en la modalitat de diaris, trisetmanals, biesetmanals, setmanals i quinzenals), Revista de Banyoles (publicacions mensuals) i Temps de Franja (bimestrals, trimestrals i semestrals). A més, s’ha guardonat La Mira com a millor digital.

Per la seva part, en la primera edició dels Premis Premsa Comarcal de Fotografia Periodística s’ha guardonat M. Rosa Ferré d’El 3 de Vuit (diaris, trisetmanals, biesetmanals, setmanals i quinzenals), Eduard Duran de Llumiguia (mensuals) i Núria Caro d’Ebredigital.cat (bimestrals, trimestrals i semestrals).

Finalment, l’ACPC va lliurar reconeixements a les publicacions que compleixen anys: amb 100 anys d’antiguitat, El Pregoner d’Urgell; amb 75, La Tosca; amb 50, Església D’Urgell; amb 45 anys, L’Espiga, El Martinet i Avenç del Palau d’Anglesola; amb 40, La Vall, La Palanca, L’Erol i El 3 De Vuit; amb 35 anys, El 8-5-5, L’Artesenc i El Pou de la Gallina; amb 30, Revista De Palafrugell, i amb 25 anys, Celsona Informació i La Veu de la Segarra.