Una representació de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i Coneqtia es va reunir el passat divendres amb Morten Lokkegaard, eurodiputat danès del grup liberal i vicepresident de la comissió de cultura del Parlament Europeu, a més d’autor d’un informe sobre periodisme i nous mitjans.

Les associacions catalanes van donar a conèixer a Lokkegaard l’existència de la realitat dels mitjans de comunicació en català i la seva rellevància europea, amb un abast geogràfic i un mercat de lectors de deu milions de persones que depassa les fronteres de l’Estat espanyol.

Maria Rosa Pons, representant de Coneqtia i portaveu de les associacions en la trobada amb Lokkegaard, també va explicar a l’eurodiputat que la singularitat lingüística i cultural catalana és “fràgil” i “mereix” el suport específic i explícit per part de les institucions comunitàries. A més, les associacions van fer palès que, amb línies estables d’ajut comunitàries en aquest sentit, es diluiria el risc de politització i la temptació de conductes clientelars per part dels governs que s’alternin al poder.

Durant la trobada amb Morten Lokkegaard, es va tractar la importància del moment actual per a la premsa, quan el model de negoci s’està replantejant arran de la irrupció de nous suports i plataformes, i es va exposar que la competència dels editors de revistes a hores d’ara no només són altres editors del mateix producte, sinó també altres actors del mercat de la informació, com mitjans audiovisuals o cercadors.

A més, les associacions catalanes també van transmetre que qualsevol intervenció normativa amb repercussió sobre la publicitat pot tenir un impacte “greu” sobre la viabilitat de la premsa escrita, sobretot la catalana, que es troba en “inferioritat” de condicions en el mercat.

Finalment, també es va insistir en què “cal protegir” la propietat intel·lectual dels editors sobre els continguts, amb l’argument que té un cost que assumeixen ells, i en què “cap” iniciativa legislativa pot imposar a la premsa escrita requeriments que la perjudiquin enfront d’altres mitjans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram