La sentència del procés català que ha dictat el Tribunal Suprem ha estat notícia en les principals capçaleres de la premsa internacional. La BBC obria la seva edició amb les condemnes que han rebut els líders polítics i socials catalans amb unes declaracions de Carles Puigdemont: “Els 100 anys totals de presó són una atrocitat. Ara més que mai hem de reaccionar per al futur dels nostres fills, per la democràcia, per Europa i per Catalunya”.

The Guardian descriu les condemnes contra els líders independentistes com a “draconianes” i una “vergonya per a Espanya”. “Tant Madrid com Brussel·les, que han rebutjat intervenir, haurien de fer tot el possible per resoldre la situació el més aviat possible”, diu el rotatiu. “I tant Escòcia com el Regne Unit s’han de comprometre a no seguir aquest mateix camí”, afegeix.

The Guardian explica que “el veredicte de dilluns ha arribat al final d’un judici històric de quatre mesos que va escoltar 422 testimonis i va investigar els fets que van desencadenar la pitjor crisi política del país des de que va tornar a la democràcia després de la mort de Franco”.

Des de Le Monde s’interpreta la resolució del Tribunal Suprem com un nou xoc entre els governs espanyol i català: “A curt termini, domina el pessimisme. A l’espera de possibles reaccions violentes a Catalunya, hi ha la incertesa sobre la resposta institucional que el govern independentista català pretén desplegar”.

The Independent explica en el seu rotatiu que “les protestes han estat pacífiques fins ara, encara que els cap de la policia asseguren que estan preparats davant de la possibilitat que hi hagi desordres públics”.

A Itàlia, La Stampa titlla la sentència de la “més esperada de la història del país”, mentre que Al Jazeera diu que “amb aquest veredicte, el Govern espanyol espera passar pàgina sobre la crisi i reprendre el diàleg amb Catalunya, on ha ajudat a la independència ha estat guanyant impuls en l’última dècada”.

 

Font: Exterior.cat