El proper dilluns 25 de juliol, La Riera cedirà la seva franja horària a Secrets de Xangai, la primera sèrie de ficció coproduïda entre una televisió europea i una de xinesa. En concret, es tracta d’una coproducció entre Televisió de Catalunya, Factotum Barcelona, Shanghai New Culture TV i Shanghai Media Group.

La sèrie, de 23 capítols, es va començar a gestar el 2004 i ha trigat sis anys en materialitzar-se per poder encaixar els processos de producció propis, a més d’ajustar el projecte a les necessitats d’ambdues cadenes.

El 2006 es va acordar desenvolupar els guions, mentre que el rodatge, realitzat en anglès, va tenir lloc entre l’agost i el novembre del 2008 a diferents localitzacions d’ambdós països. Secrets de Xangai es va emetre a la Xina el febrer del 2010 en prime time a través del canal Dragon TV, que emet a tot el país via satèl·lit.

Diferències entre les dues versions

Durant la presentació de la sèrie, aquest dimarts, la cap de coproduccions de TVC, Susanna Jiménez, va destacar la dificultat del projecte, tant pel rodatge, amb equips d’ambdós països, com pel format. Els capítols de la versió xinesa són d’una hora, mentre que per a TV3 duren pràcticament la meitat per encaixar-los a la graella i tenen un “punt de vista europeu”.

En concret, Jaume Vilalta, de Factotum Barcelona, va explicar que a la versió catalana s’ha mantingut la història principal i s’han suprimit o reduït històries secundàries. “Només hem polit algunes coses que culturalment o de discurs narratiu no s’entendrien”, va afegir. En aquest sentit, va apuntar que conceptes com el destí, la sort i la superstició aquí no s’haurien entès, mentre que a la Xina són “motors vitals però també narratius”.

Terribas destaca el “repte” de coproduir amb la Xina

“A TV3 sempre diem que som una televisió innovadora, i això, a més de l’aspecte tecnològic o d’internet, es demostra també en aventures d’èxit com aquesta”, va remarcar la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas.

“Coproduir és una tasca que TV3 fa en molts àmbits, però fer-ho amb al Xina era un repte important per a nosaltres”, va assegurar. Terribas també va destacar la importància que per a TV3 té la comunitat xinesa, fet que es manifesta al col·locar la sèrie en un “lloc estratègic de la graella”.