El ministre d’Afers Estrangers i Europeus francès, Alain Juppé, assegura que, abans que l’Estat espanyol i el francès arribin a un acord sobre la difusió de les cadenes de televisió del Principat a territori nord-català, caldrà que la Generalitat acordi amb el Govern espanyol “les atribucions de freqüències que faran l’objecte d’una planificació”. Així ho assenyala Juppé en una carta enviada al diputat nord-català de la UMP i alcalde d’El Soler, François Calvet, que li havia preguntat al respecte, segons informa El Punt Avui.

En la seva resposta, Juppé explica que l’ambaixador francès a Madrid va contactar directament amb el secretari d’Estat de Telecomunicacions espanyol per fer-li saber que el Govern de Sarkozy vol que l’acord es tanqui “ràpidament” –cal recordar que el proper mes de novembre França conclou l’apagada analògica–, però també adverteix que, abans, és “essencial que les comunitats autònomes iniciïn el més aviat millor una negociació amb les autoritats competents de l’Estat central”.

Així, el ministre francès assegura que el Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) “està realitzant els treballs tècnics necessaris per a la continuació de la difusió de les cadenes catalanes” a la Catalunya Nord, les quals seran autoritzades de manera oficial “quan s’hagi conclòs el tractat” entre els dos estats.

Actualment, TV3, el 33, el Super3, el 3/24 i algunes ràdios del Principat emeten a territori nord-català de manera alegal, ja que no tenen una freqüència autoritzada pels organismes reguladors francesos i no es regeixen per cap normativa oficial. La proposta de l’Executiu francès també inclouria la possibilitat de veure els canals bascos.

Gestions iniciades pel CAC

El passat abril es va saber que el Govern francès va havia transmès al seu homòleg espanyol un projecte d’acord per oficialitzar la recepció de les televisions i ràdios del Principat, proposta sorgida arran de les gestions realitzades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). L’ens havia manifestat al Ministeri de Juppé la seva voluntat de procedir a un intercanvi de freqüències de televisió i ràdio transfrontereres d’una part i l’altra dels Pirineus.

Diverses associacions i particulars de la Catalunya Nord s’havien mobilitzat per rebre les ràdios i televisions del principat a totes les comarques catalanes sota administració francesa. Després que les emissions de TVC passessin de la difusió analògica a la digital, molts teleespectadors s’havien quedat sense rebre cap televisió en català.

A banda, algunes ràdios van haver de tancar les seves emissions (Flaix FM, Ràdio Flaixbac), mentre que d’altres (Catalunya Ràdio) van haver de reduir la potència a petició del CSA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram