El Govern ha aprovat aquest dimarts la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Valenciana perquè els canals de TVC i RTVV es puguin veure en els respectius territoris. La reciprocitat televisiva, però, no serà efectiva fins que el País Valencià disposi d’un major espai radioelèctric, per a la qual cosa l’Executiu d’Alberto Fabra sol·licitarà al Ministeri d’Indústria l’atribució d’un nou multiplex.

Malgrat el canvi d’actitud del Govern valencià, cal recordar que RTVV disposa de tres freqüències sense utilitzar en el seu segon MUX, i que la seva petició de més freqüències (que no és nova) arriba en un moment en què el Ministeri en vol eliminar a causa pla del dividend digital.

L’acord entre ambdós governs també precisa que es respectaran les senyes d’identitat dels dos territoris. En aquest sentit, Fabra s’ha encarregat de remarcar que això implica el respecte a la denominació “Comunitat Valenciana”, una vella reclamació de l’Executiu valencià.

Altres aspectes que mai han agradat són el mapa dels Països Catalans a la informació meteorològica de TV3 i que es parli de llengua catalana i no valenciana per al seu territori.

Amb tot, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que no es podia imposar a cap periodista què pot dir i què no.

Més de dos anys sense emissions

TV3 es va poder veure durant 26 anys al País Valencià gràcies als repetidors d’Acció Cultural. El febrer del 2011, però, l’entitat es va veure obligada a tancar-los per les multes imposades pel Govern de l’aleshores president Francisco Camps.

Amb tot, el passat desembre, el Tribunal Suprem va donar la raó a ACPV en el seu recurs contra les resolucions de la Generalitat Valenciana, i va deixar sense efecte les sancions.

TVC ja oferia el senyal de Canal 9 a través del seu segon múltiplex, però l’estiu del 2010 Telefónica va tallar el senyal perquè Televisió Valenciana no pagava l’emissió per satèl·lit.

Acció Cultural ofereix els seus repetidors

L’acord entre ambdós governs fet públic aquest dimarts ha estat rebut “positivament” per Acció Cultural, que al gener va ajornar la reobertura de les emissions per les negociacions que hi havia en curs, malgrat el vicepresident valencià, José Ciscar, les va negar.

Ara, ACPV entén que l’acord ha de concretar-se i fer-se efectiu “el més aviat possible”, ja que “no existeix cap impediment tècnic” per a la seva posada en pràctica. En aquest sentit, recorda que la Generalitat valenciana té “espai suficient” en els seus dos múltiplexs per encabir l’oferta de canals de TVC. Però, per si de cas, també ha ofert la seva xarxa de repetidors per fer realitat la reciprocitat televisiva.