L’executiu català aposta per uns mitjans públics “molt potents” els quals cal “preservar i potenciar”. Així ho va afirmar el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, a la conferència Rumors de guerra. El futur dels mitjans de comunicació públics, realitzada aquest dijous a la Facultat de Comunicació Blanquerna.

Segons Homs, un exemple de què el Govern prioritza els mitjans públics és que el pressupost del Departament es reduirà entre un 35 i un 40%, mentre que a la Corporació Catalana de Mitjans de Audiovisuals (CCMA) la tisorada es quedarà al voltant del 10%, poc més de 30 milions d’euros. Així, va assegurar que per “protegir” i “reforçar” la CCMA s’haurà de fer un “sacrifici molt superior” en altres àmbits que des del Govern “no es consideren tan prioritaris”.

Amb tot, Homs va advertir que l’actual model directiu de la Corporació “no és sostenible” ni “es pot mantenir”, i per això el Govern aposta per modificar la Llei de la CCMA, i reduir els càrrecs directius, per “adaptar-la als temps actuals”. La modificació, però, no s’afrontarà fins després de les eleccions municipals, per poder fer-ho amb més calma. La intenció és que les negociacions per consensuar-la, principalment amb el PSC, no s’allarguin més enllà de l’estiu, i s’acabi aprovant al juliol. Segons Homs, cal reorganitzar l’ens per “potenciar-lo i fer-lo més fort” perquè continuï estant “al servei del país”.

Tot i que va defensar que els mitjans públics tenen un “alt rendiment social” i no es poden valorar només en funció dels seus costos econòmics, també va advertir que en un moment de crisi econòmica i de disminució de la despesa pública “es fa imprescindible aplicar la contenció en els mitjans, sense perjudicar el servei i la seva qualitat”.

Cants de sirena

Els Rumors de guerra del títol de la conferència (manllevat d’un documental sobre el secretari d’Estat nord-americà Robert McNamara) són “els cants de sirena que provenen de l’Estat que plantegen el desmantellament dels mitjans públics”, va aclarir Francesc Homs. “Lògicament, no és neutre aquest posicionament i porta associats uns determinats interessos legítims, però no necessàriament compartits”, va afegir.

Així, va remarcar que el Govern “rebutja molt clarament” qualsevol pretensió de desmantellar els mitjans de la CCMA. “Ans el contrari, els volem preservar i seguir potenciant perquè l’amenaça hi és. I precisament com que els volem preservar, cal prendre mesures, cal actuar”, va assenyalar el portaveu del Govern.

Homs també va destacar la importància de preservar les infrastructures nacionals, en el marc de l’espai català de comunicació, i la funció dels mitjans públics com a instrument per construir un “relat nacional de país”.