El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei que preveu un procediment urgent per escollir un nou consell d’administració de RTVE temporal. Si els diputats donen el vistiplau al decret, en quinze dies el Congrés haurà de triar sis membres (entre els quals la presidència de l’ens) i el Senat haurà d’escollir els altres quatre.

Les candidatures han de tenir el suport de dos terços de la cambra corresponent, però si no s’assoleixen, 48 després en segona votació seria suficient una majoria absoluta, sempre que hagin estat proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris (actualment serien quatre).

Les condicions són les mateixes que en la reforma aprovada el setembre de 2017 pel Congrés, excepte pel termini per a la segona votació, que es redueix de quinze a dos dies.

A més, el Govern espanyol ha introduït mecanismes per evitar un possible bloqueig al Senat, on el PP té majoria absoluta. Així, si la cambra alta no escull tots o alguns dels quatre membres que li toquen, aleshores l’elecció la completaria el Congrés.

Si tot i així es produís un bloqueig, es nomenaria un administrador únic provisional, el qual seria escollit per la cambra baixa amb els mateixos suports i terminis.

La nova cúpula de RTVE es preveu temporal fins que se n’esculli una altra per concurs públic, un cop se solucionin les discrepàncies respecte al mecanisme que el regirà.

Buit de poder

L’Executiu de Pedro Sánchez argumenta la urgència per “atendre una situació de buit” que s’ha produït a RTVE, amb el president Juan Antonio Sánchez que ha finalitzat el seu mandat aquest divendres, de manera que no hi ha ningú amb funcions executives. A més tot el consell d’administració té el mandat caducat.

En la darrera reunió del consell es va aprovar que la presidència sigui rotatòria amb periodicitat mensual entre els actuals membres, però el decret del Consell de Ministres descarta aquesta possibilitat.

RTVE ja va tenir una presidència rotatòria arran de la dimissió el juliol de 2011 de l’aleshores president, Alberto Oliart. La mesura es va estendre fins al juny de 2012, quan va ser escollit Leopoldo González-Echenique.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram