El Ministeri d’Indústria continua insistint amb tancar un dels tres múltiplexs de la Generalitat. Així ho han deixat palès aquest divendres el secretari d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Victor Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, i el director general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació del Govern espanyol, Alberto Rodríguez Raposo, en la reunió mantinguda amb el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, i el director general Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró.

Durant la trobada, els representants de l’Estat s’han negat a reconsiderar la mesura sense “entrar a valorar les possibilitats tècniques” que possibilitarien que no s’hagués de suprimir un MUX, ha lamentat Martí a la sortida.

Davant la negativa del Ministeri a buscar una solució per evitar la desaparició d’un dels múltiplex, el secretari de Comunicació ha anunciat que el Govern ha convocat aquest dilluns una reunió amb les forces polítiques parlamentàries per explicar les conseqüències que tindria la mesura i les alternatives en les quals treballa el Govern. Amb tot, Martí ha assegurat amb rotunditat que “nosaltres de canal no en tancarem cap”.

El Ministeri diu que la Generalitat no haurà de tancar canals

Per la seva part, després de la reunió, el Ministeri d’Indústria ha afirmat en un comunicat que el procés d’alliberament de l’espectre radioelèctric per a la telefonia 4G no només “permetrà mantenir l’oferta televisiva” a Catalunya, sinó “fins i tot millorar-la”.

Indústria ho argumenta pel fet que a cada MUX hi ha espai fins a sis canals; és a dir, en un múltiplex hi cabrien els quatre canals estàndard de Televisió de Catalunya i el d’alta definició, que ocupa el doble. Malgrat diverses veus apunten que això només és possible sense reduir la qualitat de les emissions, el Ministeri no ho veu així: “Les millores tecnològiques en la compressió i la codificació dels senyals de televisió permeten aprofitar millor la capacitat disponible i, per tant, mantenir el nombre de canals i millorar la qualitat de les emissions, inclosa l’alta definició, a pesar de la reducció de freqüències motivada pel dividend”, afirma.

El Govern català, però, no ho veu de la mateixa manera, i considera que tot plegat és una decisió política que “no es fonamenta en criteris tècnics” i que té per objectiu “debilitar” l’oferta televisiva en català, en paraules de Josep Martí. Segons ell, la mesura “posaria el futur de la televisió en català als peus dels cavalls”, ja que seria “molt difícil” transitar cap a l’HD, condemnant-la “a ser residual i a desaparèixer”.

Indústria també assegura que les propostes realitzades per la Generalitat durant la reunió per mantenir els tres múltiplexs “no són tècnicament viables”, i a més “suposarien un cost extra per als ciutadans i les administracions”.

Aprofitament dels MUX de les TV locals

A banda, el Ministeri ha remarcat que actualment Catalunya “utilitza només una tercera part” de la capacitat d’un dels seus MUX, en referència al que emet TV3HD, i on la resta de canals estan reservats a una futura reciprocitat televisiva amb les Illes Balears i el País Valencià.

A més, també ha recordat que els dos múltiplexs per a televisions locals només utilitzen el 50% de l’espai disponible. En aquest sentit, Indústria assegura que ha ofert solucions per millorar el seu aprofitament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram