La publicació gratuïta de la Selva i l’Alt Maresme porta dos anys investigant on van a parar els diners de la sanitat catalana. Després de publicar una sèrie d’informacions on denunciaven la gestió de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva (CSMS), l’organisme ha creat una normativa per regular la presència de revistes gratuïtes als seus centres sanitaris que a la pràctica ha suposat el veto de Cafè amb Llet. Fins a la seva aplicació, la publicació distribuïa amb normalitat a les sales d’espera uns 1.000 exemplars dels 30.000 que té de tiratge.

La mesura de la CSMS va arribar pocs dies després que l’Oficina Antifrau de Catalunya decidís investigar sobre les presumptes irregularitats, un tema del qual es va fer ressò El País, entre altres mitjans, però cap dels quatre grans diaris catalans.

La direcció de la CSMS ha de donar el vistiplau

La normativa, segons la Corporació, vol “controlar” la distribució de revistes amb l’objectiu “d’evitar la difusió de determinats continguts ofensius, sectaris, facin proselitisme, difamatoris”. Per executar-ho, la direcció s’encarrega de revisar els continguts de les publicacions per permetre’n o no la seva distribució als centres sanitaris que depenguin de la Corporació.

La nova regulació, feta pública el dilluns 12 de març, ja va ser aplicada a Cafè amb Llet uns dies abans, quan van denegar-los la distribució a l’Hospital Comarcal de La Selva, a Blanes, sense haver estat informats de la mesura. Posteriorment, el veto ha continuat.

La revista acusa la Corporació de censura

La publicació afirma que la normativa és un “atemptat intolerable a la llibertat”, i que qualsevol impediment en la distribució basat en criteris ideològics és “censura”. “Queda absolutament clar que l’equip directiu no només vol amagar als ciutadans el destí dels seus diners, sinó que vol impedir sigui com sigui, que ningú pregunti res, que els ciutadans posin en qüestió la seva feina”, va escriure en un editorial el director de Cafè amb Llet, Albano Dante Fachin Pozzi, al conèixer-se la posada en marxa del control de revistes.

“Des del punt de vista pràctic, la prohibició només té un efecte simbòlic, ja que el punt de distribució només representa el 3% dels exemplars. Però des del punt de vista democràtic aquesta prohibició representa un precedent molt perillós on un grup de directius i polítics impedeixen la lliure circulació de la informació”, va assegurar aleshores Dante.

Amb anterioritat, la Corporació de Salut del Maresme i La Selva havia amenaçat en alguna ocasió amb demandar el Cafè amb Llet, acció que de moment encara ha dut a terme.