Aquest 2024, la Revista Musical Catalana celebra el 120è aniversari de la seva fundació i el 40è de la represa de la publicació, després d’aturar-se el 1936 per l’inici de la Guerra Civil Espanyola.

Coincidint amb el doble aniversari de la capçalera creada per l’Orfeó Català, el darrer número (el 383 de la segona època, corresponent al període setembre-desembre), estrena un nou disseny gràfic, el setè de la segona etapa de la revista i deu anys després de l’últim canvi d’imatge.

Elaborat per Abacus, que s’encarrega del procés d’edició de la Revista Musical Catalana des de fa temps, el nou llibre d’estil gràfic pretén actualitzar de manera natural la seva identitat editorial, tot consolidant-ne les característiques i alhora fent-la més atractiva i dinàmica a nivell visual. Entre d’altres, el nou disseny aposta per la fotografia i una millor legibilitat. En tot cas, la renovació estètica no modifica l’estructura habitual de la revista dels darrers anys.

Activitats commemoratives

Amb motiu de la doble commemoració, s’han preparat diverses activitats. Entre els mesos d’octubre i gener, el Foyer del Palau de la Música acollirà l’exposició 120-40: dos aniversaris i una història musical, produïda pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) i realitzada amb la col·laboració de la Revista Musical Catalana.

La mostra farà un recorregut tant per les dues etapes de la capçalera, i s’hi podran veure documents, fotografies i llibres, entre altres materials procedents dels fons propis del CEDOC i de la Revista Musical Catalana. La mostra està comissariada pels seus directors, Marta Grassot, i Albert Torrens, respectivament.

A més, el 24 de setembre, a la carpa de l’APPEC Editors de Revistes i Digitals a la Setmana del Llibre en Català, s’ha programat un acte de presentació de la història de la Revista Musical Catalana, conduït per Pere Andreu Jariod, amb participació d’Albert Torrens, i actuacions musicals a càrrec del quartet de barbershop Metropolitan Union.

El 24 d’octubre, el Palau de la Música Catalana acollirà el concert d’òpera Giuseppe riconosciuto de Domènec Terradellas, a càrrec de Vespres d’Arnadí i Dani Espasa, dedicat al doble aniversari de la revista.

Finalment, de l’1 al 15 d’octubre, es durà a terme a les xarxes socials de la capçalera el concurs El joc de l’aniversari de la RMC, amb el qual es podran posar a prova els coneixements de música catalana.

Una trajectòria en dos períodes

Revista Musical Catalana va néixer el 1904 de la mà de l’Orfeó Català, i en la seva primera època, fins al 1936, es van publicar 390 números. El 1984 ( és a dir, 80 anys després del seu naixement), la capçalera va ser recuperada per Lluís Millet i Loras, Pere Artís i Jaume Comellas, adaptada als nous temps i amb una voluntat més divulgativa que musicòloga, tot mantenint els valors fundacionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram