La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona acull aquest divendres la primera Jornada Canal de Reporters i els ODS. En l’activitat participaran més de 200 alumnes de primària i secundària que ocuparan platós de televisió, estudis de ràdio, seminaris i aules de la Facultat. L’objectiu és fomentar l’educació mediàtica i el pensament crític entre l’alumnat.

L’esdeveniment està organitzat pel Consell Audiovisual de Catalunya, eduCAC i la Generalitat, amb la participació com a col·laboradora de la UAB juntament amb el Col·legi de Periodistes i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Durant la jornada, l’alumnat portarà a terme tallers pràctics per adquirir habilitats periodístiques per elaborar un informatiu de TV i una falca de radio, així com per treballar les eines digitals i tecnològiques. També faran entrevistes amb les persones convidades i una roda de premsa al voltant dels objectius de desenvolupament sostenible. Finalment, també hi haurà una mostra de les notícies elaborades pels centres.

La jornada de periodisme escolar pretén posar en relleu la importància de les activitats encaminades a fomentar l’educació mediàtica i el pensament crític. D’aquesta manera, es vol oferir al professorat i l’alumnat un esdeveniment que es converteixi en un aprenentatge experiencial amb espais que ofereixin la vivència i alhora convidin a la reflexió individual i conjunta.

Durant l’activitat es treballarà el fet de comprendre com i per què es produeixen els continguts audiovisuals; contrastar i interpretar tot el que prové dels mitjans de comunicació; capacitar per detectar mancances informatives i evitar la desinformació i la manipulació; passar de ser subjectes passius de la comunicació a generadors i productors, i reflexionar sobre els límits de la privadesa i de com posar en valor la defensa de la pròpia imatge i la de les persones del nostre entorn.

Professionals convidats

La jornada comptarà com a convidats amb periodistes en actiu com ara Adrià Santasusagna, periodista de política a RAC1; Núria Vilanova, presentadora i directora de l’infoK del SX3; Carlos Baraibar, responsable de la secció de verificació Fets o fakes de Catalunya Ràdio, i Maria Bouabdellah i David Its Me, presentadors del magazín Ràndom de l’X3. També hi participaran els periodistes Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació de Catalunya, i Raquel Ballesteros, responsable de seguiment de la implementació de l’Agenda 20230 dins de l’equip tècnic del CADS.

A nivell institucional, la jornada comptarà amb la presència de Joan Cuevas, director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües del Departament d’Ensenyament; Laura Pinyol, consellera secretària del CAC; Virgínia Luzón, vicerectora de Comunicació i Cultura de la UAB; i Enric Marín, degà de la Facultat de Comunicació de la UAB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram