El Consell de la Unió Europea ha aprovat prohibir a les operadores “difondre, permetre, facilitar o contribuir altrament a l’emissió de qualsevol contingut” dels mitjans Russia Today i Sputnik, ja sigui mitjançant cable, satèl·lit, IPTV, plataformes, webs o aplicacions. A més suspèn qualsevol llicència o autorització de radiodifusió, acord de transmissió i distribució amb aquests mitjans finançats pel Kremlin.

En la resolució, el Consell argumenta que aquests mitjans són “essencials i decisius per impulsar i donar suport a l’agressió contra Ucraïna”. En aquest sentit, acusa la Federació de Rússia d’emprendre “accions de propaganda contínues i concertades contra la societat civil de la Unió i dels seus països veïns, distorsionant i manipulant greument els fets”.

El passat diumenge, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va anunciar la intenció de prohibir la difusió de Russia Today i Sputnik, que va qualificar de “maquinària mediàtica” del Kremlin. Aquest dimecres, el Consell va concretar la mesura, que abasta tots els estats membres.

“En aquest moment de guerra, les paraules són importants. Estem sent testimonis de la propaganda i la desinformació massives sobre aquest atac salvatge a un país lliure i independent”, assenyala Von der Leyden. “No permetrem que els apologistes del Kremlin aboquin les seves mentides tòxiques per justificar la guerra de Putin o per sembrar les llavors de divisió a la nostra Unió”, rebla.

“La manipulació sistemàtica de la informació i la desinformació que duu a terme el Kremlin s’utilitza com a eina operativa en la seva agressió contra Ucraïna. Això també constitueix una amenaça important i directa contra l’ordre públic i la seguretat de la Unió”, apunta Josep Borrell, alt representant de la UE per a Afers exteriors i Política de Seguretat. “Avui estem fent un pas important contra l’operació de manipulació de Putin i estem tancant l’aixeta per als mitjans controlats per l’Estat rus a la Unió Europea”, subratlla.