L’Agrupació de Periodistes de la UGT (AgP-UGT) considera “imprescindibles i irreversibles” els estudis universitaris en Periodisme per exercir com a tal. Per això, aquest dimecres ha fet una crida als mitjans de comunicació perquè només contractin llicenciats en la matèria, i ha demanat a les universitats que no participin en màsters en periodisme dirigits a llicenciats d’altres carreres. Segons el sindicat, així es dignificaria la professió, s’acabaria amb l’intrusisme (que xifra en un 35%), i es pal·liaria en part l’alta desocupació que afecta la professió.

Més concretament, l’AgP-UGT ha demanat que, a partir del proper 1 de gener, les empreses només contractin llicenciats en Periodisme i a aquelles persones d’altres carreres universitàries que acreditin una llarga trajectòria treballant com a periodistes, en tot cas “mai inferior” als anys que es triga en cursar la llicenciatura. El sindicat afegeix que la seva proposta no exclou el dret de qualsevol ciutadà a expressar les seves opinions  als mitjans, però remarca que “opinar no és informar”.

“Per a què serveix la carrera de Periodisme si qualsevol que hagi fet altres estudis universitaris, només fent un màster, pot exercir de periodista? És que un llicenciat en Periodisme pot exercir d’advocat o de químic, per posar dos exemples, amb només realitzar un màster en Dret o Química?” Per a l’AgP-UGT, la resposta a aquesta darrera pregunta és un “no”.