Els Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya posen en marxa la Jornada Tendències en Societat, que en la seva primera edició duu per títol Deconstruint la realitat: impacte de les fake news i la postveritat. L’activitat tindrà lloc dimarts 4 de desembre al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.

La jornada busca reflexionar sobre l’impacte de les notícies falses o descontextualitzades en les organitzacions a partir d’establir com la desinformació penetra en les diferents dimensions personals i professionals, tot afectant-ne el bon funcionament.

L’objectiu és determinar quines competències, habilitats i eines es necessiten per “construir una societat de la informació i la comunicació més lliure i més forta davant dels intents de manipulació i tergiversació de la realitat davant de la ciutadania”.

La sessió s’obrirà amb la ponència Les dimensions de les fake news a les organitzacions (9.10 h), a càrrec de Pablo Lara-Navarra, professor agregat dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC.

Tot seguit hi haurà dues taules rodones. La primera, L’impacte de la postveritat a les organitzacions (9.30 h), amb la participació de José Luis Ramírez, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona; Ernest Benach, consultor en comunicació i expresident del Parlament, i Josep Maria Ganyet, director executiu de Mortensen.cat i professor de la Universitat Pompeu Fabra.

La segona taula de debat és Societat i dades: noves formes de poder d’algoritmes i xarxes socials (11.30 h), amb el periodista Marc Amorós, autor del llibre Fake News. La veritat de les noticies falses; Luis Collado, global product partnership manager EMEA a Google, i Elvira Garcia de Torres, professora del Departament de Comunicació i Informació Periodística a la Universitat CEU Cardenal Herrera.

La jornada clourà amb dues ponències: Societats justes i sinceres amb algorítmica (13 h), a càrrec d’Hervé Falciani, consultor internacional, i Antonia Ferrer, directora de la Càtedra de Transparència i Gestió de Dades de la Universitat Politècnica de València; i Sis tendències en Societat Digital pel 2019 (13.55 h), amb Jesús Martínez, cap de l’àrea d’innovació i gestió del coneixement del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram