La primera jornada de vaga a El País per protestar contra l’ERO va tenir un seguiment del 95% de la plantilla segons el comitè d’empresa i d’un 79% segons l’empresa. Amb tot, el diari ha arribat aquest dimecres als quioscos en una versió més reduïda de 48 pàgines (en lloc de 64), amb moltes notícies d’agència i gairebé sense firmes.

Durant aquest dimarts van tenir lloc diverses concentracions a les diferents seus del diari, i a la tarda va haver-hi una nova reunió entre representants dels treballadors i la direcció que va acabar sense acord.

Els estira-i-arronsa de les negociacions

Dilluns, en un intent de desactivar la vaga de tres dies, l’empresa va proposar reduir el nombre d’afectats a 139 (inicialment eren 149); prejubilacions voluntàries a partir de 58 anys amb un 55% del sou; baixes voluntàries amb indemnitzacions de 30 dies per any treballat amb un topall de 12 mesos (en lloc dels 20 dies inicials); suspensió de contracte durant 15 mesos (amb atur) que es restarien de les 139 baixes i que es convertirien en acomiadaments si els ingressos del 2013 fossin inferiors als del 2012, i retallada salarial per a la resta de plantilla del 13% de mitjana.

Per la seva part, el comitè va fer una contraproposta: prejubilacions voluntàries des de 55 anys amb el 85% del salari; baixes incentivades amb indemnitzacions de 39 dies per any treballat amb un topall de 42 mensualitats, i suspensió voluntària de contractes amb una cobertura que sumada a l’atur arribés al 80%.

Dimarts a la tarda, l’empresa va proposar una ampliació de les prejubilacions als que facin 58 anys durant el 2013, amb un 55% del salari net que seria del 65% per als majors de 60.

Com a resposta, el comitè va instar la direcció a presentar una “oferta creïble” tant pel que fa als afectats com a les condicions econòmiques. L’acord, doncs, no sembla a prop.