El consell d’administració de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) ha decidit iniciar un procés de reestructuració dels seus mitjans amb l’objectiu de “racionalitzar-ne l’estructura i aconseguir-ne la màxima coordinació”, tot garantint “l’atenció” a les necessitats del sector audiovisual de proximitat. De moment, no s’ha determinat com es durà a terme aquesta remodelació.

El que sí té clar el consell d’administració és que s’ha de reforçar els mitjans de la XAL treballant més en xarxa per garantir-ne la seva continuïtat. Això també implica que la Xarxa de Televisions Locals (XTVL), el portal lamalla.cat i el servei de notícies XN hagin “d’ajustar la dimensió i la feina diària a un context de racionalització encara més exigent del que sempre ha emmarcat la ràdio i la televisió locals a Catalunya”, segons va assenyalar la XAL aquest dijous en un comunicat.

Nou procediment de contractació

A més, la Xarxa vol intensificar el suport a les televisions locals perquè incrementin el seu paper com a coproductores de programes i la presència dels seus continguts en els informatius. De fet, el 2011, assegura que pràcticament la meitat de les notícies de l’XN va ser produïda per televisions locals. En concret, la participació dels canals de proximitat va créixer un 66% respecte al 2010, quan van aportar 13.000 d’un total de 26.599 notícies distribuïdes.

En aquesta línia, el consell d’administració ha aprovat un nou procediment de contractació de serveis, que per primera vegada es farà de forma conjunta. És a dir, no es fragmenta l’oferta segons les redaccions de l’XTVL i lamalla.cat, sinó que s’ofereix una opció multiplataforma i multimedia.

Així doncs, ara la XAL ofereix tres lots: un primer de serveis de producció de continguts informatius; un segon de serveis de producció de continguts esportius, i un últim de serveis de realització audiovisual, grafisme, gestió i producció de continguts audiovisuals, interactius i multimèdia.