El consell d’administració de la Xarxa Audiovisual Local, la nova empresa que aglutina els mitjans de la Diputació de Barcelona (l’XTVL i l’antiga COMRàdio), es reuneix aquest dijous amb un pla de viabilitat sobre la taula que preveu un ERO per a 77 treballadors, el 37,5% dels 205 que té la plantilla. La reunió s’ha convocat després del “bloqueig” en les negociacions sobre les retallades salarials que la direcció pretén aplicar, segons informa el comitè d’empresa.

Els representants dels treballadors de La Xarxa expliquen que l’empresa havia proposat una rebaixa de sous per al 75% de la plantilla que en alguns casos arribava al 50%.

Internalització de treballadors subcontractats

I és que la XAL recentment havia internalitzat 84 treballadors que hi treballaven a través de productores externes (Lavinia i Antena Local/Mediapro), però sense incrementar la despesa salarial. És a dir, el mateix pressupost per a una plantilla amb una vuitantena de treballadors més, segons remarquen a Comunicació 21. Així, les retallades plantejades per la direcció no són lineals, doncs els salaris difereixen força si els treballadors provenen de l’XTVL, COMRàdio o de les empreses subcontractades.

La incorporació a la XAL de treballadors de productores externes s’ha produït després que, alguns dels acomiadats arran del tancament de lamalla.cat, denunciessin l’empresa per no haver estat internalitzats, argumentant que la seva subcontractació s’havia produït en frau de llei.

Condicions “inassumibles”

El comitè d’empresa assegura estar “obert a qualsevol negociació” per evitar acomiadaments, però considera que les exigències de l’empresa són “del tot inassumibles”. Per això, insta la Diputació de Barcelona que “assumeixi la seva responsabilitat social per fer viable el projecte sense condemnar els treballadors”.

Aquest dijous, a les 9.30 h, la plantilla està convocada a concentrar-se davant la seu de la Diputació coincidint amb la reunió del consell d’administració.