El pla de desescalada del confinament per la pandèmia del coronavirus aprovat pel Govern espanyol preveu que, en la fase 1 (si tot va bé a partir de l’11 de maig), es pugui iniciar la producció audiovisual i el rodatge de cinema, documentals i sèries televisives, entre d’altres.

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, creu que en aquesta fase la indústria audiovisual només podrà assumir produccions molt petites i anuncis publicitaris en platós tancats i equips reduïts, ja que les estrictes mesures de seguretat sanitària dificultarien molts altres tipus de rodatges.

Passola entén que, en la fase 2 (a partir del 25 de maig), s’iniciaria la feina de vestuari i maquillatge de produccions més grans, i més endavant ja es podrien rodar pel·lícules, sèries o documentals per a cinema i televisió.

En declaracions a l’ACN, Passola assenyala que mantenir les distàncies, higienitzar equipament i espais, doblar els equips d’actors i els caps d’equip, obtenir certificats de desplaçament o que en els autobusos de nou places només hi vagin tres persones encareix econòmicament les produccions. A més, diu que artísticament “el resultat quedaria molt afectat”.

En la mateixa línia, Raimon Masllorens, president de PROA – Productors Audiovisuals Federats, apunta que segurament en la fase 1 es començaran fent programes de televisió i documentals –produccions que acostumen a necessitar equips més petits–, mentre que les ficcions probablement hauran d’esperar una mica més. Amb tot, defensa que el sector no és “temerari” i que prendrà mesures per respectar la salut dels equips i evitar contagis.

Isona Passola creu que el permís per iniciar rodatges en la fase 1 s’ha avançat perquè “hi ha pressió a les plataformes perquè el material s’ha exhaurit”, i se’n necessita de nou per a la propera temporada. La presidenta de l’Acadèmia també apunta que ara el Govern espanyol “s’ha adonat de la importància i el retorn econòmic que té la indústria audiovisual”. Així doncs, segons ella, “es confirma la importància absoluta del sector per a qualsevol estat que es consideri modern i que consideri que l’audiovisual és cultura i imprescindible per a un país”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram