L’Acadèmia del Cinema Català ha reclamat a les administracions un paquet de quatre “compromisos i accions immediates” per fer front a la situació “dramàtica” en què es troba el sector audiovisual per la crisi del coronavirus, els efectes de la qual qualifica de “devastadors”.

Les quatre accions que es reclamen, són:

  • Mantenir els compromisos adquirits en relació a subvencions i TV3 – L’Acadèmia demana que el suport promès per la Generalitat “s’adapti a l’aturada que ha provocat la crisi sanitària avançant pagaments d’ajuts concedits i flexibilitzant absolutament terminis i imports de justificacions, protegint els festivals i obrint línies específiques compensatòries tant a sales com a distribuïdores per la manca d’ingressos”.
  • Desencallar l’Estatut de l’Artista – Davant la “vulnerabilitat i desprotecció” dels professionals i la “fragilitat” dels mecanismes de contractació, que aquesta crisi ha fet més evidents, l’Acadèmia insta a “articular urgentment” l’Estatut de l’Artista, actualment encallat al Congrés dels Diputats, amb “regulacions específiques” com les aplicades a França amb els anomenats professionals ‘intermitents’ de l’espectacle, els quals tenen accés a una prestació d’atur especial calculada en base a unes hores mínimes de contractació acumulades.
  • Promoure la difusió del cinema propi – L’Observatori Europeu de l’Audiovisual considera que, en la situació actual de confinament, les televisions públiques europees han d’emetre continguts de qualitat que promoguin el consum de producció audiovisual/cultural pròpia entre la ciutadania. Per això, l’Acadèmia proposa la posada en marxa d’una programació especial de cinema català a TV3 sota el nom de Cicle Gaudí, amb títols guanyadors dels premis presentats pels seus autors i creadors.
  • Resoldre la insuficiència de la cultura audiovisual en l’ensenyament – L’Acadèmia considera que l’audiovisual català i en català “ha de ser una eina de formació” en un moment en què el Departament d’Educació s’enfronta a la necessitat d’activar un pla per seguir formant en línia a infants i joves. “Sortirem canviats d’aquesta crisi, aprofitem per sortir-ne reforçats en cultura. Convertim aquesta situació d’excepcionalitat en una oportunitat per formar els nostres públics del present i del futur. Eduquem en i amb el nostre audiovisual”, assenyala.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram