La junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català ha acordat distingir el periodista i crític cinematogràfic Jaume Figueras i Rabert amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023, a qui es qualifica com “un dels cronistes cinematogràfics més rellevants a la història dels mitjans de comunicació de les darreres cinc dècades”.

Figueras ha estat distingit “no només per la seva importància com a cronista de cinema, a través de la qual ha contribuït com pocs a la generació de vocacions cinematogràfiques d’aquest país, sinó també per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d’un circuit de cinemes, sense la qual l’Escola de Barcelona no hauria trobat on posar-se”, afirma la institució.

“Estic tan agraït com sorprès per aquest Gaudí d’Honor”, ha assenyalat Jaume Figueres. “Sempre dic que he estat una corretja de transmissió entre el cinema i l’espectador, l’oient o el lector. I aquest premi és com un estimulant punt i a part a sis dècades vinculades al món del cinema”, ha afegit.

Jaume Figueras rebrà el màxim reconeixement del cinema català el 22 de gener en el marc de la cerimònia dels 15ens Premis Gaudí, que tindran lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Anteriorment han rebut el Premi Gaudí d’Honor Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020), Carme Elias (2021) i Tomàs Pladevall (2022).

Trajectòria

La carrera de Jaume Figueras ha estat marcada pels 26 anys al capdavant del programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya en dues etapes, de 1984 a 1996 i de 2002 a 2016. Entre les dues, el periodista va copresentar MagaCine amb Ana García Siñeriz a Canal+, on també retransmetia les gales dels Oscars. A més, el nou Premi Gaudí d’Honor va presentar amb Àlex Gorina Cinema 100 a TV3 (1995-1996), programa dedicat al centenari del setè art.

La trajectòria com a cronista i divulgador cinematogràfic de Figueras inclou també cinc dècades (1964-2015) amagat darrere el personatge de Mr. Belvedere, a càrrec delconsultori de la revista Fotogramas.

Jaume Figueras també té una àmplia experiència a la ràdio, fonamentalment a Ràdio Barcelona de la Cadena SER. Allà va compartir l’espai Al cine con Mr. Belvedere, primer amb Mayra Gómez Kemp i després amb Maruja Torres, i va col·laborar en espais com La pantalla rodona, conduït per Rosa Badia, i La ventana, amb Gemma Nierga. També ha estat col·laborador d’El matí de Catalunya Ràdio.

A més, és autor de les memòries Endevina qui et parla de cine (2004), i del llibre de converses El cine que ens va obrir els ulls (2020), coescrit amb Gemma Nierga, amb qui va compartir les seves darreres col·laboracions televisives al programa Cafè d’idees de TVE Catalunya.

Jaume Figueras és membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català des del 2015, i en la seva trajectòria també ha estat distingit amb el Premi Nacional de Periodisme Cultural del Ministeri de Cultura (2016), el Premi Ciutat de Barcelona d’audiovisuals (2004) i el Premi Ondas (1990), entre d’altres.