L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal ha programat a partir de setembre un seguit d’actes i activitats per celebrar el seu 40è aniversari, i que s’allargaran durant tot un any.

El tret de sortida tindrà lloc el 19 de setembre al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb una gran festa pensada com a agraïment a totes les persones que des de fa un segle han fet i fan premsa local i comarcal a Catalunya. L’actor i presentador Quim Masferrer serà l’encarregat de conduir l’acte, durant el qual també es lliurarà el primer Premi d’Honor de l’ACPC.

El programa també inclou una dotzena de jornades que se celebraran al llarg de l’any en diferents comarques catalanes organitzades per publicacions locals associades a l’ACPC. El format combinarà la trobada professional amb la divulgació de la tasca que realitzen els mitjans de la zona, i inclourà ponències i una actuació musical, teatral o poètica.

Les jornades se celebraran a Olot (organitzada per La Comarca d’Olot), Vic (NacióDigital), Vilafranca del Penedès (El 3 de Vuit), Les Borges Blanques (SomGarrigues), Valls (El Vallenc), Tortosa (L’Ebre), Figueres (Setmanari de l’Empordà), Esparreguera (777 Comunica), Granollers (La Portada), Igualada (La Veu de l’Anoia), Tàrrega (Nova Tàrrega) i Cambrils (Revista Cambrils).

L’ACPC també posarà en marxa el concurs de fotografia 40 anys fent país, pensat per reflectir el paper de testimoni gràfic de la història de les poblacions catalanes que es fa des dels mitjans aixoplugats a l’entitat.

També organitzarà el Premi Premsa Comarcal a la Solidaritat destinat a estudiants d’ESO de tot Catalunya, els quals distingiran reportatges basats en històries de l’entorn proper dels alumnes que defensin una convivència igualitària entre les persones i col·lectius de diferent índole.

Per altra banda, l’ACPC editarà el llibre Premsa comarcal: la memòria de la vida quotidiana de Catalunya. L’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC): quaranta anys de servei al país, de Lluís Costa, professor titular de la Universitat de Girona. El llibre repassarà els 40 anys de l’ACPC i els emmarcarà amb la història del país en el mateix període de temps.