L’Associació Catalana de Ràdio considera que el projecte de decret llei per transposar la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual a la normativa catalana és un intent “d’obrir el procés de privatització” de les emissores municipals i de “blanquejar les cessions il·legals que ja s’han fet”. L’ACR fa referència a la concessió de la gestió integral de ràdios locals a empreses i entitats privades.

La patronal de les ràdios privades explica que, al novembre, un jutjat contenciós administratiu va anul·lar el contracte per gestionar l’emissora municipal de Sant Pol de Mar. La sentència considerava provat que l’Ajuntament havia infringit la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya, establint que “només és possible la gestió directa, sense subterfugis ni dreceres per saltar-se l’imperatiu legal”. L’ACR subratlla que les ràdios municipals s’han de gestionar directament i que la normativa “permet només utilitzar alguns recursos externs”.

L’Associació Catalana de Ràdio també ha denunciat les cessions d’explotació de les emissores de Girona, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp, Santa Coloma de Farners, Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just. “Fruit d’aquestes accions, alguns ajuntaments han cessat en aquest procediment il·legal de manera voluntària, i en altres casos han estat els jutjats els que han obligat als ajuntaments a fer-se enrere en les cessions d’explotació a empreses privades”, assenyala.

L’ACR entén que, amb el projecte de decret llei, el Departament de la Presidència “vol forçar la norma per legalitzar les cessions d’explotació a empreses privades de les freqüències municipals de Catalunya”. Segons la patronal, això suposaria “facilitar per la porta del darrere l’accés a l’activitat radiodifusora de nous operadors privats, i al marge del sistema legal establert”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram