L’Animac – Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya ha concedit el Premi Trajectòria 2022 al dibuixant Miguel Gallardo en reconeixement de la seva obra artística, per la seva “brillant i fructífera” carrera com a il·lustrador i comptador d’històries gràfiques, i per la seva “genialitat” a l’hora d’expressar-se a través dels seus personatges.

El dibuixant lleidatà rebrà la distinció en la 26a edició de l’Animac, que se celebrarà presencialment del 3 al 6 de març, i en línia del 4 al 13 de març. Enguany el tema central del festival és la força de la imaginació.

“Gallardo és un dibuixant clau del nostre país i les seves imatges, en forma de cartells, llibres, tebeos i, fins i tot, animacions, formen part de la nostra cultura i transcendeixen les nostres fronteres”, destaca la directora de l’Animac, Carolina López. “Gallardo porta gairebé 50 anys de professió al llarg dels quals ha donat vida i color a personatges i entorns de tota mena, demostrant que és un extraordinari dibuixant, un mestre del color i que la seva imaginació és prodigiosa”, afegeix.

“Gràcies per aquest honor, em sento un privilegiat per poder fer el que més m’agrada, privilegiat que Animac em concedeixi el Premi Trajectòria 2022 i que això sigui a Lleida, per mi té un valor afegit i molt emotiu”, ha dit Miguel Gallardo.

En col·laboració amb el Museu d’Art Jaume Morera, durant l’Animac està prevista una exposició al foyer del Teatre de la Llotja de Lleida amb una selecció dels dibuixos originals de Gallardo, que formen part de les col·leccions del centre gràcies a la donació de l’autor.

Trajectòria

Des dels seus inicis als anys 70, Miguel Gallardo ha passat pel món del còmic i la publicitat, on va descobrir l’animació i explorar el dibuix com una eina de comunicació. Il·lustrador habitual de La Vanguardia i El País, també es poden veure les seves vinyetes al Herald Tribune, The New York Times i The New Yorker.

Gallardo està considerat un dels creadors clau del còmic underground de l’Estat, amb el personatge de Makoki al capdavant. També és autor de la novel·la gràfica María y yo (2007), que narra les aventures i viatges amb la seva filla, que pateix trastorn de l’espectre autista, i que ha estat portada al cinema en un documental dirigit per Félix Fernández de Castro que barreja la imatges reals amb les animacions del mateix Gallardo.