Aquest divendres serà l’últim dia que LaNova Ràdio emeti a través del 99.8 de l’FM, freqüència municipal de Castellvell del Camp. El motiu és que el consistori no ha renovat el conveni que mantenia amb l’entitat sense ànim de lucre que gestiona l’emissora, a causa de les “pressions” de l’Associació Catalana de Ràdio, segons denuncien els seus responsables. A partir de dissabte, doncs, l’emissora de proximitat emetrà per internet a través del seu web i també de reusdigital.cat.

LaNova Ràdio va començar a emetre l’11 de setembre de 2014, agafant el testimoni de Punt 6 Ràdio, que va plegar el juny de 2013. Entremig, el març de 2014, la patronal de les ràdios privades va presentar diverses denúncies davant les administracions amb una sèrie d’acusacions “falses, malintencionades i difamatòries”, segons l’emissora. Per exemple, es posava en dubte el seu model i se l’acusava d’emetre des de Reus i no des de Castellvell, quan el cert és que encara quedaven sis mesos per començar les emissions. Unes actuacions que no s’havien produït com a Punt 6 Ràdio.

Totes les denúncies contra l’emissora han estat desestimades per part de la Generalitat i l’Estat, però un recurs contenciós-administratiu ha provocat que l’Ajuntament de la petita població de Castellvell del Camp hagi acabat cedint i no hagi renovat el conveni que mantenia amb l’associació gestora, segons explica el director de LaNova Ràdio, David Fernàndez. L’emissora denuncia amargament que durant el procés s’han proferit “greus acusacions gratuïtes”, com que havien emès publicitat “amb continguts de serveis 806, clubs nocturns, etc.”, cosa que es nega.

Crítiques a l’ACR

“És una llàstima que l’Associació Catalana de Ràdio es dediqui a difamar i a fer la vida impossible a un petit mitjà de tipus associatiu, que compta amb pocs recursos i amb una alta dosi de voluntariat, i no s’ocupi de vetllar pels interessos reals de les emissores del país o, per exemple, de resoldre les greus irregularitats d’alguns dels seus associats referents a les llicències de freqüències”, afirma Fernàndez.

“El que haurien de fer alguns mitjans és preocupar-se de per què ells no poden tenir més hores de programació local, enlloc d’intentar impedir l’arrencada d’un petit mitjà de caràcter comunitari”, etziba, en referència a les emissores privades que emeten a la zona de Reus i que han volgut reduir la competència.

Amb tot, els responsables de LaNova Ràdio es troben fent gestions a tots els nivells per poder tornar a emetre a l’FM el més aviat possible, malgrat admetre les dificultats per aconseguir-ho. En aquest sentit, l’emissora reclama que “es reconegui una normalització administrativa que reguli la situació d’aquest tipus de mitjans històrics que no poden disposar d’una freqüència pròpia”.

35 anys de trajectòria

LaNova Ràdio té el seu origen el 25 de setembre de 1982 a Reus, quan va néixer Ràdio Music Club, mitjà constituït com a associació cultural i inspirat en les ràdios lliures o comunitàries sorgides a finals de la dècada dels 70. Arran de la seva major professionalització, el 1997 es va transformar en Punt 6 Ràdio, exercint de corresponsalia al Baix Camp de Ràdio 4 (1998-2009) i l’Agència Catalana de Notícies (2000-2009).

El juny de 2013, Punt 6 Ràdio va deixar d’emetre, però un grup de socis, amb el suport de la resta de l’entitat, va decidir endegar un nou projecte des de zero. LaNova Ràdio va començar a emetre l’11 de setembre de 2014 en la mateixa freqüència de Castellvell, i és l’única emissora del Baix Camp present a la Xarxa de Comunicació Local.

El nou projecte es va impulsar amb la voluntat d’esdevenir un mitjà de referència a Reus i el Camp de Tarragona, gràcies a una programació de proximitat formada per espais informatius, esportius i culturals realitzats per prop d’una trentena de col·laboradors i socis de l’entitat.

“L’evolució que ha fet el mitjà l’únic que ha demostrat és que som una gent apassionada per la comunicació local i pel món de la ràdio, i que tenim un alt sentit de servei públic i de compromís amb la ciutat i el territori, tot i tenir els recursos propis d’una associació”, defensa David Fernàndez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram