L’Associació de Periodistes d’Investigació va lliurar dijous la primera edició dels seus guardons, que consten de tres categories. En la modalitat general de periodisme d’investigació, el Premi API, s’ha distingit el treball BackUp, una serie de investigación sobre ciberdelitos, de Carol Espona i Josep Lluís Asensio, una sèrie del Lab de RTVE per a Instagram TV. El jurat destaca que és “un producte de primera i una gran producció”, i que compta amb “bona narrativa i eficàcia comunicativa”.

Per la seva part, el Premi API de periodisme de dades s’ha concedit al treball Los dueños de la caza en España, de Jose F. Leal, Virginia Hernández i Hugo Garrido, publicat al diari El Mundo. “Es mereix el premi per ser un clar exemple de bon periodisme de dades. A més, està ben narrat i ofereix totes les peces visuals de context”, assenyala el jurat.

Finalment, el Premi API de periodisme local ha distingit el podcast Una placa en mi pueblo, d’Isabel Cadenas Cañón per al canal (De eso no se habla). El veredicte assenyala que el treball “compta amb un valor nou, té un excel·lent guió i està embolicat amb un concepte totalment local”, i ressalta que la temàtica té “un caràcter reivindicatiu”.

El jurat estava format per Lydia Cacho, Jesús Blasco de Avellaneda, Paula Guisado, Manuel Gertrudix i Antonio Rubio.