L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona culminarà durant l’any vinent la digitalització de més d’un miler de títols de la premsa clandestina que formen part del seu fons, format a partir de les donacions privades, de partits, d’entitats i d’organitzacions diverses. A aquests s’hi afegeixen els documents que particulars van dipositar a la bústia de l’Arxiu o van deixar camuflats dins de diaris i llibres a la sala de consulta de la seva seu, a la Casa de l’Ardiaca. El resultat es podrà consultar al web de l’AHCB, on actualment ja hi ha disponibles 180 títols.

Una selecció d’aquestes publicacions es poden veure en el marc de l’exposició Quan plovien octavetes: clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista, que es pot visitar fins al 29 de gener. En el marc de la mostra, dimarts 16 de novembre, a les 17.30 h, s’ha programat la taula rodona La premsa clandestina per dins. Hi participaran persones actives en l’elaboració d’algunes de les revistes que es van publicar durant aquell període: Isidor Boix (Asamblea Obrera), Enric Cama (butlletí Eixampla) i Andreu Claret (Agència Popular Informativa), moderats pel comissari de l’exposició, Manel Risques Corbella, professor de la Universitat de Barcelona i investigador de la repressió franquista.

La col·lecció de premsa clandestina de l’AHCB té més de 1.000 títols, més de la meitat dels quals corresponen a les publicacions de partits polítics, i un 20% del total procedeix d’associacions obreres. També inclou publicacions del moviment universitari i d’agències d’informació, així com de l’àmbit veïnal, feminista, pacifista, comitès de solidaritat, etc.

Per la seva part, la col·lecció d’octavetes, pamflets i fulls volanders de l’Arxiu Històric reuneix uns 9.000 documents: de temàtica molt diversa: vida associativa, propaganda política, activitats culturals, etc. Actualment es troba en procés de catalogació i digitalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram