Laura Rosel, durant la jornada organitzada per l’APPEC (foto: Maria Cerezuela).

L’APPEC Editors de Revistes i Digitals ha celebrat aquest divendres el tancament del cicle #APPEC2063 amb la jornada Més enllà de la paritat numèrica. Cap a un lideratge femení en les redaccions, una taula moderada per Josep M. Ganyet que ha comptat amb les intervencions d’Anna Sàez, directora del diari Segre; Eva Pomares, directora general de Difusió de la Generalitat, i la periodista Laura Rosel. La necessitat de seguir teixint una xarxa en femení, de generar referents per a les generacions futures i d’apostar per lideratges menys masculinitzats han estat els grans eixos de la conversa.

La jornada ha fet coincidir les tres periodistes en les dificultats que viuen les dones per conciliar, sentir-se respectades en els àmbits laborals i assolir a càrrecs amb responsabilitat. Anna Sàez, qui recentment ha estat designada directora de Segre, ha afirmat que “si avui soc directora és perquè la meva filla és gran, sinó no hagués tingut questa oportunitat”. Laura Rosel s’ha explicat en la mateixa línia, i ha afegit que “tenint dues filles he aconseguit progressar en la meva feina”. A més, ha recordat que “costa molt que les dones arribem a càrrecs de responsabilitat”, i ha exposat que les seccions com les de política segueixen amb un lideratge masculí al capdavant.

 

Laura Rosel, Eva Pomares, Anna Sàez i Josep M. Ganyet (foto: Maria Cerezuela).

En aquest sentit, totes tres han observat les maneres de dirigir un equip i quines són les diferències entre els homes i les dones. Així com els primers manen amb un estil més autoritari, les segones busquen la confiança i el treball en xarxa. “Normalment hem estat a l’altra banda, jo he sigut redactora, i això et genera molta més empatia per a la resta d’equip”, ha recordat Sàez. Des de la seva presència en el sector públic, la directora general de Difusió, Eva Pomares, ha reivindicat que “cal creure en la llibertat individual i la igualtat de drets entre homes i dones, els governs ho han de permetre, i crec que des del Govern ho estem fent”.

El camí es planteja optimista, però amb molta feina per recórrer encara. Rosel ha confessat que “m’agradaria pensar que s’està començant a forjar una xarxa de dones, jo no he competit mai contra elles i és amb qui millor he treballat sempre”, mentre que Sàez també ha coincidit en afirmar que miren el futur amb bons ulls. Per tancar, la primera ha donat un consell per tombar els entrebancs amb què es trobin les periodistes: “estimar la professió és una manera de vèncer les resistències que ens trobem”.

El president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha afirmat que el cicle que tot just ha finalitzat ajudarà a plantejar-se com canviarà el país, les revistes i la premsa del país. Sobre la jornada d’aquest divendres, i donant el pes que han de tenir les dones, creu que “acabar el cicle parlant de lideratge femení en les redaccions és com ens agradaria que en 40 anys formés el panorama de les redaccions”.

Eva Pomares i Germà Capdevila (foto: Maria Cerezuela).

Les quatre xerrades programades a #APPEC2063 poden recuperar-se al web del cicle, on s’han transcrit i penjat en línia totes les intervencions per no perdre’n detall.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram