L’enciclopèdia digital Viasona ha superat les 100.000 cançons en llengua catalana indexades d’artistes d’arreu dels Països Catalans. El projecte va néixer el 8 de setembre de 2010 amb 23.0101 cançons indexades, 2.942 àlbums i 1.438 grups i artistes. Onze anys després són 100.094 cançons, 15.237 àlbums i 6.062 grups i artistes. A més, el portal incorpora 118.161 àudios, 78.977 vídeos musicals i 14.511 portades de disc.

Així doncs, Viasona manté la seva aposta d’indexar i catalogar tota la música en català a partir de les seves lletres, des de l’any 1960 fins ara, per presentar-la de manera ordenada, lliure i gratuïta a la xarxa.

El portal disposa d’un cercador general que permet la cerca predictiva i l’accés a les lletres, així com als vídeos i àudios associats. Tanmateix, cada cançó conté referències com l’autoria de la lletra, la música, la durada i altres informacions destacables.

El motor de cerca permet extreure tota mena d’informació associada a la música en català: producció completa d’un artista, els seus enllaços a les xarxes socials i a les principals plataformes de reproducció de música i vídeos i botigues en línia, el catàleg complet d’una discogràfica, els discos i cançons d’un any natural i, fins i tot, cercar per zona geogràfica o una paraula concreta o frase sencera i descobrir les cançons que en parlen. A més, recentment també ha incorporat un buscador que permet acotar la cerca per un determinat període d’anys concrets i descobrir grups, àlbums i lletres a l’atzar.

En els darrers mesos, Viasona ha realitzat una cerca activa dels continguts existents a la xarxa per ampliar el catàleg, però també ha comptat amb les aportacions de particulars i col·leccionistes. La intenció, afegeix, és seguir creixent en nombre de grups, discos i cançons al llarg del temps en base a la informació disponible i a l’aparició de novetats en el món musical.

Ampliació temàtica

Al llarg dels anys, Viasona ha anat ampliant els seus continguts amb un apartat de Revista que recull les novetats del panorama musical català, així com una agenda de concerts. A més, fa tres anys, el web va incorporar un índex d’himnes esportius catalans, i el 2019 va estrenar una versió en occità, Trobasons, que ja recull més de 16.300 cançons en aquesta llengua.

El setembre de 2020 va inaugurar la secció que indexa les cançons de més de 200 sèries de dibuixos animats en català; el desembre del mateix any es va presentar la versió en èuscar, Musikasten, que recull més 14.800 cançons en aquesta llengua, i el passat febrer es va incloure l’apartat de goigs, que compta més de 1.000 lloances a diverses figures religioses i temàtiques d’arreu dels Països Catalans.