El PP i CiU han registrat quatre i una candidatures respectivament per substituir els cinc membres del consell d’administració de RTVE que tenen el mandat caducat des del gener del 2010. Entre els noms proposats hi ha el del proper president de la Corporació, Leopoldo González-Echenique, advocat de l’Estat i secretari general del grup NH Hoteles, qui no tindrà cap problema en ser escollit, ja que amb la nova normativa el PP en té prou amb els seus vots

González-Echenique (Madrid, 1969), és llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques i, a banda d’advocat de l’Estat, també ha estat sotsdirector dels serveis jurídics de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (1998-1999); director general per al Desenvolupament de la Societat de la Informació del Ministeri de Ciència i Tecnologia (2002-2003), i secretari general del grup Barclays Espanya (2003-2008).

Quatre nous consellers

A banda de González-Echenique, el Partit Popular també ha proposat per María Luisa Ciriza, vicepresidenta de l’Associació de Premsa de Madrid; Fernando Navarrete Porta, president de l’Associació de Realitzadors de Televisió (ART), vicepresident de la Fundació Audiovisual per a la Normalització Social (FANS) i vicepresident primer de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió; i José Manuel Peñalosa Ruiz, des del 2008 assessor del consell d’administració de RTVE.

Per la seva part, CiU ha presentat com a candidat a conseller de RTVE Òscar Pierre, president del grup Business T&G, qui substituiria Josep Manuel Silva, també proposat per Unió.

El PSOE no ha presentat cap candidat com a protesta per les modificacions de la normativa, i per no voler ser “còmplice” del PP en aquesta “farsa”, segons paraules del secretari d’organització, Óscar López.

De 12 a 9 consellers

Fins ara, el consell d’administració de RTVE comptava amb 12 membres, dels quals tres ja havien deixat el càrrec: el seu darrer president, Alberto Oliart, dimitit el juliol del 2011, i Jesús Andreu (proposat pel PP) i Héctor Maravall (CCOO). Com que amb la nova normativa el nombre de consellers passa de 12 a 9, aquests tres no s’han de substituir.

Així, les cinc candidatures presentades aquest dilluns substituiran els cinc membres que tenen el mandat caducat des del gener del 2010: Manuel Esteve (PP), Mari Cruz Llamazares (PSOE), Josep Manuel Silva (CiU), Francesc Bellmunt (ERC) i Santos Ruesga (UGT).

El gener del 2013 caducaran els mandats dels altres quatre consellers: Rosario López i Andrés Martión (PP), Miguel Ángel Sacaluga (PSOE) i Teresa Aranguren (IU).