La portada que el setmanari satíric ha dedicat en el seu darrer número a Mahoma ha posat en alerta el Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació. En concret, ha enviat una circular a les ambaixades espanyoles dels països musulmans perquè reforcin les mesures de seguretat davant la possibilitat que hi hagi protestes, cosa que ja van fer la setmana passada per la portada del francès Charlie Hebdo.

A més, el ministeri dirigit per José Manuel García-Margallo ha actualitzat les recomanacions de viatge que difon al seu web, i adverteix que “les recents publicacions de vinyetes i la difusió d’una polèmica pel·lícula obliga a extremar la precaució i incrementa els riscos de desplaçament a Egipte en els pròxims dies”.

En aquest sentit, l’ambaixada d’El Caire ha demanat als espanyols que es troben al país musulmà que extremin les precaucions, i ha sol·licitat a les autoritats egípcies reforços per protegir la seva seu i altres centres, com ara l’Institut Cervantes, a la qual cosa han accedit.

Demanda contra El Jueves

Per la seva part, la Unió de Comunitats Islàmiques de l’Estat va assegurar que prendrà mesures legals contra la revista satírica. L’organització assegura que s’ha vist sorpresa pel tractament “incorrecte” realitzat per El Jueves i per la difusió “d’ofenses gratuïtes” tant a la portada com a l’interior de la publicació. Amb tot, demana a la comunitat islàmica a nocaure en “la trampa de la provocació”.

“Hem de recordar que els sentiments religiosos al nostre país gaudeixen de protecció penal, al mateix temps que es garanteix la llibertat d’expressió amb el límit constitucional del respecte als altres drets i llibertats”, assenyala la Unió en un comunicat.