Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, Reporters Sense Fronteres (RSF) ha publicat un estudi que determina que les dones segueixen ocupant els llocs més precaris als mitjans 20 anys després que es comencés a incorporar al treball de periodista, i denuncia que la direcció dels mitjans continua essent un terreny exclusiu dels homes.

L’estudi afegeix que la manca de dones en els llocs directius provoca que els mitjans donin una visió distorsionada a la premsa: “Un món encara àmpliament masculí, en què les dones estan excloses”, assenyala l’organització en l’informe elaborat amb motiu de la Jornada Internacional de la Dona.

En aquest sentit, RSF recorda una investigació de 2006 que detallava que les dones havien representat menys del 20% de les persones citades als articles, i que al mateix temps la imatge que es donava d’elles era “estandaritzada o desvaloritzada”.

Hi ha llocs, però, on la situació de la dona és especialment dramàtica. Països on les dones són “el blanc preferit” dels atacs, violències i empresonaments lligats a l’exercici de la professió periodística. Concretament, RSF denuncia el “gran risc” que comporta a alguns països per a les periodistes interessar-se pels problemes de les dones i la violència que pateixen fruit de les seves tradicions. L’estudi cita com a exemple l’Afganistan, on “la segregació de les dones periodistes va en paral•lel a la de les dones en general”. D’altra banda, l’estudi també inclou casos de dones periodistes que gràcies a la seva implicació han ajudat a aconseguit avenços per la situació de la dona.

Amb tot, RSF recomana que s’engeguin programes específics de protecció de dones periodistes i que es reforci la cooperació entre organitzacions defensores de la dona i defensores de la llibertat d’expressió. Igualment, demana la creació de la Casa de Dones Periodistes que doni suport a la creació d’organismes de formació i associacions que agrupin a les professionals.