Des del passat dimecres, els quatre canals del primer múltiplex de Televisió de Catalunya (TV3, 33, 3/24 i Super3) ja emeten legalment a Catalunya Nord. Des del març del 2010, ho feien de forma alegal, ja que no tenien una freqüència autoritzada pels organismes reguladors francesos i no es regien per cap normativa oficial. Per possibilitar les emissions, calia un acord entre els estats espanyol i francès.

Segons informa Open.cat, el Consell Superior de l’Audiovisual (CSA) francès, d’acord amb l’Agència Nacional de les Freqüències (ANFR), ha atorgat el canal 37 de la TDT per a TVC, que fins ara emetia per diferents freqüències depenent de la zona. Ara, els centres emissors de Portvendres, Cotlliure, Cervera i Sureda ja estan sintonitzats al canal 37, i s’espera que es tornin a activar els de Prats de Molló, Talteüll, Sant Genís de Fontanes, Arles de Tech i Prada.

En total, hi haurà una quinzena de reemissors oficials de TDT que emetran els canals públics catalans. D’aquesta manera, clouran 16 mesos de rebre de forma alegal i precària els canals de TVC a causa del pas del sistema analògic al digital a França.

Paral·lelament, l’emissió de TV3 a la plana del Rosselló des del Pic de les Salines, a l’Alt Empordà, continua reservada al canal 62, on no s’ha produït cap modificació.

El CAC inicia les gestions

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va iniciar les gestions perquè Catalunya Nord pogués rebre en TDT els canals de TVC l’estiu del 2009, quan es va dirigir al Ministeri d’Afers Estrangers francès. Posteriorment, l’ens va treballar juntament amb el Ministeri d’Indústria espanyol, el consolat de França a Barcelona, el Departament de Vicepresidència de la Generalitat i el CSA francès. En la darrera etapa, les gestions van anar a càrrec del Ministeri d’Exteriors francès amb el suport l’ambaixada a Madrid.