Davant la “complexa” situació que travessa el sector, el Col·legi de Periodistes ha encarregat l’informe Anàlisi de l’estat actual de la professió periodística a Catalunya, oportunitats en el sector i necessitats de formació, el qual es presenta aquest dimecres a les 12 h.

Entre altres conclusions, el treball assegura que, actualment, les empreses editores demanden el “periodista impossible”: un professional de la comunicació polivalent, que domini idiomes, que tingui una àmplia formació multimèdia i cultural, i que estigui disposat a treballar llargues hores a canvi d’un baix sou.

L’informe constata que, a Catalunya, cada any hi ha 545 nous titulats en Periodisme, i que el futur majoritari del sector “està lluny” de les redaccions convencionals.

Radiografia del sector

El document analitza el mercat laboral de la comunicació a Catalunya; la transformació i els criteris de contractació dels mitjans, així com els nous nínxols de mercat a què poden optar els comunicadors. A més, vol contribuir a detectar noves ocupacions i perfils professionals emergents, i a fixar els continguts formatius que impulsa el Col·legi per optar a noves ocupacions i complementar les capacitats actuals.

L’informe ha estat realitzat per l’equip de Digilab-Media, Strategy and Regulation de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull), dirigit per Josep Lluís Micó.