Representants de diverses entitats cíviques i culturals de l’Estat que treballen en favor de les llengües minoritzades s’han concentrat aquest dijous al matí davant del Congrés dels Diputats abans de l’inici del debat sobre la futura llei audiovisual, en protesta perquè consideren que la normativa és insuficient i no garantirà la igualtat lingüística.

En la mobilització, les entitats han lamentat que s’ha “perdut l’oportunitat per a la igualtat”, ja que la normativa “invisibilitzarà” les llengües minoritzades a les pantalles, la seva presència serà “testimonial”, i per tant “es perpetuarà la vulneració de drets”.

A més, les entitats han remarcat que la futura llei és una transposició d’una Directiva europea per donar cabuda a la producció comunitària, però que el text “defuig de la realitat lingüística europea, donant una presència indigna a les llengües pròpies de l’Estat”.

En la concentració han participat representants de A Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia); Euskalgintzaren Kontseilua (País Basc); Iniciativa pol Asturianu (Astúries); i Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana i CIEMEN.

Propostes menystingudes

Els representants de les entitats també han ressaltat que “s’han menystingut” les seves aportacions durant el procés d’elaboració de la llei, de manera que “la demanda ciutadana no ha estat en absolut tinguda en compte”.

Les entitats entenen que gràcies a la pressió exercida s’han inclòs “mínims” per a les llengües tant en les quotes de catàleg de les plataformes i les emissions de TVE com en el finançament anticipat, però que són “clarament insuficients”.

En aquest sentit, denuncien que la futura llei només estableix percentatges obligatoris de continguts mínims i de finançament per al castellà sense reconeixements, “fora de la retòrica buida de contingut”, a altres llengües de l’Estat.

Amb tot, els representants de les entitats per les llengües minoritzades han reiterat el seu compromís a seguir treballant. “És cert que en aquesta ocasió no s’han complert els objectius previstos i que aprovaran una llei que invisibilitza la presència de les nostres llengües. Tanmateix, seguirem treballant per a crear les condicions adients per a viure en les nostres llengües, així com perquè aquestes guanyen espais, entre aquests les pantalles”, han apuntat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram