El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el pla marc per a la liberalització de l’anomenat dividend digital –destinat a les operadores de telecomunicacions, que l’ocuparan el 2015–, la qual cosa implicarà que molts canals de TDT hagin de canviar de freqüència a partir del juliol del 2012.

D’aquesta manera, les llars hauran de tornar a sintonitzar els seus canals oadaptar de nou la seva antena. Com ja va passar amb l’apagada analògica, el procés no es realitzarà de cop, sinó que cada territori ho farà en dates diferents. També com aleshores, durant un període els canals que hagin de canviar emetran des de les dues freqüències simultàniament. La data límit per fer el canvi és el 31 de desembre del 2014.

El pla de la TDT aprovat el 2005 va adjudicar als canals de difusió estatal la banda de freqüències 830-862 MHz; als autonòmics, la 758-830, i als locals, la 470-758. Però després, però, la UE va fixar que les freqüències 790-862 MHz s’havien de destinar a la banda ampla. D’aquest manera, tots els canals estatals de TDT de primera generació i una part dels autonòmics hauran de canviar de freqüència i mudar-se a les anteriorment ocupades pels canals analògics. A Catalunya, només queda afectat el primer múltiplex de TV3 a Barcelona, segons El Punt Avui.

Per a aquesta segona fase del pla per alliberar el dividend digital es destinaran 800 milions d’euros, segons va anunciar al maig el ministre d’Indústria, Miguel Sebastián. Entre d’altres, servirà per compensar el cost de les emissions simultànies i, en cas que sigui necessari, adaptar els receptors.