Imatge de la portada del nou informe de Mèdia.cat [foto: Alejandro Ernesto].

Un informe de Mèdia.cat conclou que el seguiment dels mitjans sobre les víctimes del conflicte entre Israel i Palestina és “desigual”. Mentre que el 90,91% de les morts israelianes compten amb mencions almenys en un mitjà, només el 74,27% de les palestines ho fan. Fora dels períodes bèl·lics, la diferència s’eixampla: el 87,5% de les víctimes israelianes tenen cobertura mediàtica i només el 46,73 de les palestines.

Per realitzar l’estudi s’han analitzat 1.043 peces sobre el conflicte Israel-Palestina publicades entre gener de 2021 i agost de 2022 a l’Ara, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, elDiario.es, El Español, El Mundo, El País, El Periódico, El Punt Avui, La Razón, La Vanguardia, RAC1 i RTVE.

El treball analitza com s’informa del conflicte, des de quina perspectiva se sol explicar, i quin tipus de qüestions s’aborden en la cobertura mediàtica. L’estudi és un encàrrec del Servei Civil Internacional i SUDS, i ha estat elaborat pel periodista P.J. Armengou.

L’observatori del Grup de Periodistes Ramon Barnils subratlla que les conclusions de l’estudi fan referència al període analitzat, de manera que no es poden traslladar directament a la cobertura mediàtica dels darrers dos mesos.

Els mitjans prioritzen els continguts propis

El nou informe de Mèdia.cat conclou que els mitjans cobreixen especialment els grans esdeveniments bèl·lics i que tendeixen a donar més importància als fets de gravetat que a explicar el conflicte entre Israel i Palestina de manera regular. “El conflicte segueix sent rellevant per als mitjans, però en parlen sobretot en pics d’actualitat”, diu l’autor.

El treball indica que els mèdia prioritzen els continguts propis, tot i detectar un “gran nombre” de peces d’agència. En concret, el 72% dels continguts són propis i el 28% d’agències. Els mitjans que ofereixen més continguts propis són El País i El Periódico. El diari de Prisa és el que informa de manera més continuada i profunda sobre el conflicte, i el que hi dedica més espai d’opinió, mentre que el diari de Prensa Ibérica és el que més peces publica.

L’estudi constata que els mitjans depenen en gran mesura dels professionals freelance per fer la cobertura sobre el terreny. De les 12 capçaleres analitzades en el període, dues tenien corresponsal fix a la zona (RTVE i El País), quatre corresponsals freelance (Ara, El Mundo, La Razón i La Vanguardia), i les altres sis no hi tenien corresponsals. D’aquestes últimes, dues els tenien a Beirut, un de fix (CCMA) i l’altre freelance (El Periódico).

Les peces d’opinió són més crítiques amb Israel

L’informe de Mèdia.cat assenyala que els mitjans de comunicació analitzats prioritzen la publicació de notícies sobre el conflicte Israel-Palestina per sobre d’articles d’opinió o editorials, anàlisis, reportatges i altres gèneres periodístics.

Pel que fa al gènere d’opinió, la majoria de peces les signen periodistes, el 48,72%, mentre que un 12,50% dels autors són membres d’ONG.

El document conclou que la gran majoria de les peces d’opinió (articles i editorials) són crítiques amb el Govern d’Israel (83,82%), tot i que també abunden les crítiques a l’Autoritat Nacional Palestina, Hamàs i els grups armats palestins (54,41%). Quant als editorials, són igual de crítics amb Israel que amb les faccions palestines (un 70,59% respectivament).

La tendència general a les peces d’opinió o editorials és de mantenir una certa neutralitat amb el conflicte, amb 51,47% dels casos. Amb tot, un 44,12% de les opinions són més sensibles a la causa palestina que no pas properes a les tesis del Govern d’Israel, que només reben 4,41% d’articles favorables.

Els mitjans més crítics amb Israel són El Periódico, El Punt-Avui i El País, i el menys crític és La Vanguardia. Això sí, el diari de Godó és el que més peces neutrals té sobre el total de les que publica, un 85,71%. Les úniques tres peces obertament favorables a Israel apareixen a La Vanguardia, El Español i La Razón.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram