Per al 2013, el Govern de les Illes Balears ha mantingut el pressupost d’IB3 en 30 milions d’euros, però tot i així l’ens ha decidit rebaixar l’import dels contractes que manté amb diferents empreses externes, cosa que aquestes faran recaure en les plantilles. De moment s’han presentat dos expedients de regulació d’ocupació i se n’espera un tercer.

El primer ERO en caure va ser el que va presentar Central Broadcaster Media (CBM), adjudicatària dels serveis informatius, per a 34 treballadors d’una plantilla de 174. Els afectats són 11 treballadors de la televisió, 10 de la ràdio, 5 de la delegació de Menorca, 6 de la d’Eivissa i les dues de Formentera, delegació que desapareixeria.

Després de la filial del grup Secuoya va ser el torn de Videoreport, l’encarregada de l’explotació tècnica d’estudis, del departament de decorats i del d’estilisme a IB3 Mallorca, així com l’operació tècnica de les delegacions de Menorca i Eivissa. L’expedient de regulació afecta a 18 persones d’una plantilla de 48.

En aquest cas, segons han explicat fonts del comitè d’empresa a Comunicació 21, l’ERO no es va presentar per causes econòmiques sinó de producció, ja que IB3 ha decidit ajustar la graella a partir de gener per poder cobrir-la amb dos torns tècnics en lloc de tres, renegociant el contracte amb Videoreport a la baixa; l’ens és qui decideix quins llocs de treball vol i quants tècnics necessitarà per a cadascun. El comitè d’empresa denuncia que, un cop completat l’ERO, l’empresa veurà incrementat el seu benefici.

Els expedients de CBM i Videoreport ha posat en alerta els treballadors de Telefónica Servicios Audiovisuales, empresa encarregada de l’àrea tècnica d’emissions de la televisió pública, la qual acaba contracte a finals d’any. En el seu cas s’ha convocat un concurs d’explotació on es mantenen els serveis però reduint la partida pressupostària en un “alt” percentatge, segons denuncien els delegats de personal. A més, recorden que, com la resta d’empreses subcontractades, en els darrers anys han vist reduïda la plantilla en una quarta part “fins a quedar sota mínims”.

El comitè d’empresa de CBM ha convocat dues jornades de vaga per als dies 7 i 14 de desembre. Inicialment també havia previst una aturada per al passat divendres 30 de novembre, però finalment la va desconvocar per poder consensuar les mobilitzacions amb Videoreport i TSA.

Amb les retallades no es pagarà el deute d’IB3

Segons expliquen els representants dels treballadors de CBM, el director general d’IB3, José Manuel Ruiz, els va assegurar que si es retallava l’aportació de les empreses subcontractades tot i que l’ens manté el mateix pressupost, no és per eixugar part del deute que arrossega, sinó per “complir còmodament” amb el pressupost i no desviar-se com ha passat aquest any, quan s’han gastat 10 milions d’euros de més.

Per al comitè, aquesta és una afirmació “insultant”, perquè la despesa de més és responsabilitat de l’equip directiu. En aquest sentit, els sindicats asseguren que denunciaran la “mala gestió” de la direcció, ja que per normativa té l’obligació de complir el pressupost i dimitir si no ho aconsegueix.