Un estudi sobre la cobertura de tres propostes polítiques sobre immigració realitzada per cinc televisions conclou que l’enfocament dominant va ser el de l’escalada del conflicte, i que van predominar les “tendències de periodisme polaritzador” per davant de les de “periodisme de convivència”.

Els temes tractats són les possibles restriccions a l’empadronament a Vic, la regulació sobre el vel integral a Lleida, i les tensions veïnals a Badalona, tots durant el 2010; les cinc cadenes analitzades són TV3, TVE Catalunya, 8tv, Barcelona TV i TV Badalona.

Enfocament “nosaltres-ells”

L’estudi, encarregat per la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del CAC, és obra de Xavier Giró, professor de periodisme polític a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i de Marta Muixí, periodista especialitzada en el fet migratori, ambdós membres de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC).

El treball, que analitza 51 peces dels informatius, troba que les cobertures dels tres casos pivoten sobretot entorn de les iniciatives polítiques i de l’elit en lloc de presentar les iniciatives socials de promoció de la convivència existents. A més, diu, es tendeix a l’“enfocament dicotòmic nosaltres-ells”, i s’ofereix una construcció poc matisada, homogeneïtzadora i estereotipant sobre l’alteritat.

Segons els investigadors, es posa l’accent en la problematització de l’altre. Per exemple, “inferint que són els gitanos romanesos els qui posen en tensió la convivència”, en el cas de Badalona; que “el problema són les persones immigrades que exerceixen pràctiques que es valoren com a rebutjables”, en el cas de Lleida, o que “es tracta de persones que estan en situació irregular”, en el cas de Vic.

L’estudi també conclou que la imatge presentada pels mitjans segueix un esquema polaritzat en què hi ha una “construcció negativa” de l’alteritat. Tanmateix, els autors detecten certa empatia en certs casos, “per bé que amb un enfocament paternalista”, aclareixen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram