El programa Crims continua ampliant formats amb una mostra al Palau Robert de Barcelona que es podrà visitar fins al 10 d’abril de 2023. El seu director, el periodista Carles Porta, argumenta el pas al format d’exposició perquè “hi ha un valor afegit evident en tocar, veure i sentir les coses”.

Crims. L’exposició està plantejada com un recorregut immersiu a l’univers del programa des de tres punts de vista: el de l’entorn de les víctimes, el dels criminals i el dels que els investiguen. Tot el que s’hi veu ha passat; els fets, els noms i els llocs són reals; algunes escenes i elements estan dramatitzats, però el contingut consta en documents o prové de testimonis que eren al lloc dels fets.

Mitjançant una combinació d’espais, imatges, sons i contingut digital originals, l’exposició mostra la realitat i la mort i tot el món que l’envolta, i obre la porta a la interacció i a la reflexió.

Organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, la mostra ha estat comissariada per Carlos Ortet, de l’agència Zoopa, amb la col·laboració del propi Carles Porta.

Crims va néixer el 2018 a Catalunya Ràdio, dos anys després va fer el salt a TV3, i posteriorment els seus casos es van narrar en sengles llibres (2020 i 2022).

“És una exposició excepcional amb un nivell de sensibilitat també excepcional”, va assegurar aquest dimarts la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en la inauguració. Segons ella, Crims “és capaç d’endinsar-se en el costat més fosc de la condició humana, però amb rigor, respecte i empatia”, cosa que explica el seu èxit. “Aconsegueix entretenir i informar a la vegada, amb una funció social reconeguda pel gran públic”, va apuntar Vilagrà.

Per la seva part, el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran, va ressaltar que Crims. L’exposició no només reprodueix fil per randa tots els detalls “d’una sèrie d’èxit”, sinó que també “servirà per seguir el fil de la feina de la resolució dels crims”.

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, va comentar que Crims “és un exemple del que volem que sigui la CCMA en el futur, amb continguts omnicanal i transmèdia”. L’èxit del programa “marca el camí del que volem aconseguir en continguts en llengua catalana i de molta qualitat. Que puguin trencar barreres i arribar a públics molt diversos amb un gran nivell de fidelització”, va afegir.

En la inauguració, Carles Ortet va palesar que la mostra “és un homenatge a un equip fantàstic que fa possible aquest fenomen mediàtic”. El comissari de l’exposició es va mostrar convençut que “els fans de Crims s’ho passaran molt bé, i els que encara no coneguin el programa, si això encara és possible, també”.

A la inauguració també van assistir la directora general de Difusió, Eva Pomares; la directora del Palau Robert, Beth Abad; membres del consell de goven de la CCMA; el director de TV3, Sigfrid Gras; el director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, i la directora d’innovació, recerca i estratègia digital de la CCMA, Cristina Villà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram