El festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image de Perpinyà ha estat el guanyador de la 16a edició del Premi LiberPress, atorgat per l’associació del mateix nom i la Diputació de Girona. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc aquest dijous 16 d’octubre a l’Auditori de Girona.

El jurat ha decidit guardonar el Visa pour l’Image per ser “el millor festival de fotoperiodisme que se celebra arreu del món” i la mostra “que a tots ens agradaria haver creat”. El veredicte també destaca la seva “impecable trajectòria durant 26 anys, en la qual els seus creadors, plens d’imaginació, intel·ligència i professionalitat, han inventat un espai i una cultura de la imatge solidària, humanitària i imprescindible”.

A banda, en la categoria de cinema, enguany s’ha premiat el periodista i cineasta anglès establert a Barcelona Justin Webster pel seu documental Demà moriré. El treball està produït per la seva productora JWP en associació amb Antàrtida Produccions i Plus Pictures, en coproducció amb TV3, BBC, ITVS i TVE.

La resta de guardonats són la Llibreria 22 de Girona (LiberPress Literatura), la cantautora algueresa Franca Masu (LiberPress Cançó); el poeta i prosista grec Moshé Haelyon (LiberPress Catalunya); el pedagog i professor de ciències de l’educació gironí Salomó ‘Mon’ Marquès (LiberPress Camins); Amnistia Internacional (LiberPress Associacions), el poeta triestí Virgilio Giotti (LiberPress Memorial), i la Fundació Mar (LiVerdPress, que s’atorga per primer cop).

Els premis, creats el 1999, tenen per objectiu obrir un espai de debat sobre quin és el paper dels mitjans de comunicació dins la societat, i premiar els personatges d’àmbit mundial que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària. LiberPress també busca implicar en aquest projecte associacions humanitàries per tal que aconsegueixin ampliar el seu suport econòmic i mediàtic.